Zet het kenteken op jouw naam
Pas als het kenteken van de auto op jouw naam staat geschreven, is de auto officieel van jou. Het overschrijven van de auto is gelukkig vrij gemakkelijk en zo geregeld. Je hebt hiervoor de kentekencard, de tenaamstellingcode en een geldig legitimatiebewijs nodig. Voor 1 januari 2014 werden nog papieren kentekenbewijzen uitgegeven. Ook met het ‘ouderwetse’ papieren kentekenbewijs en overschrijvingsbewijs kun je het kenteken op jouw naam laten zetten. Je kunt dit tegenwoordig gemakkelijk online regelen, of fysiek naar een postkantoor, kentekenloket of RDW-balie gaan. Je ontvangt vervolgens het schriftelijke bewijs van de aankoop, dit heet het tenaamstellingsverslag, en het vrijwaringsbewijs. Op het tenaamstellingsverslag vind je de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. Het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) stuurt je de volgende werkdag jouw nieuwe kentekencard toe. Dit is een pasje ter grootte van een bankpas, met daarin een chip. Ook ontvang je daarbij de laatste 5 cijfers van de tenaamstellingscode. Bewaar de pas en de tenaamstellingscode nooit op dezelfde plek. Mocht dit namelijk gestolen worden, dan kan de dief met de kentekencard en de code de auto op eigen naam laten zetten of verkopen.
Sluit een autoverzekering af
Staat de auto op jouw naam? Vanaf dat moment kun je de autoverzekering afsluiten. Naast dat je hiermee veilig met de auto de weg op kunt, is het in Nederland verplicht je auto te verzekeren. Om een autoverzekering af te sluiten, heb je de 4-cijferige meldcode nodig die op het tenaamstellingsverslag en de kentekencard van de auto staan. De meldcode wordt door de verzekeraar doorgegeven aan het RDW. Zij checken of de auto verzekerd is. Elke auto heeft minimaal een WA verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) nodig. Daarnaast kun je kiezen uit Allrisk (Casco), een uitgebreide variant. Of een tussenvorm: WA-extra of WA beperkt Casco.
Het vrijwaringsbewijs voor de verkoper
Een vrijwaringsbewijs is een officieel document waarmee de verkoper kan aantonen niet meer de eigenaar van de auto te zijn. Hiermee is de verkoper niet meer verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de verplichte Apk-keuring, het betalen van bekeuringen, de motorrijtuigenbelasting en de autoverzekering. Jij als koper krijgt na het overschrijven van de auto een tenaamstellingsbewijs en het vrijwaringsbewijs. Dit vrijwaringsbewijs overhandig je aan de verkoper.
De verplichte Apk-keuring
In Nederland is een jaarlijkse Apk-keuring verplicht. Tijdens deze keuring wordt er gekeken of de auto nog aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen voldoet en of deze goed geregistreerd staat in het kentekenregister. Een auto moet jaarlijks APK gekeurd worden. Let erop bij aankoop wanneer dit moet gebeuren, de maand waarin de keuring plaats moet vinden is namelijk een vast gegeven. Soms koop je een auto die toevallig net gekeurd is, of bijvoorbeeld over 2 maanden APK-gekeurd moet worden. Zonder een geldig APK-keuringsbewijs loop je het risico op een boete en ben je niet verzekerd. Daarnaast weet je ook direct of je met een veilige wagen de weg op gaat. Bewaar het keuringsrapport goed. Je hoeft dit in Nederland niet bij je te hebben, maar in sommige Europese landen wel. Houd daar rekening mee als je gaat roadtrippen.
Betaal de motorrijtuigenbelasting
Iedereen die een auto bezit, moet motorrijtuigenbelasting betalen. De hoeveelheid is afhankelijk van het gewicht, de brandstof van de auto en de provincie waarin de auto wordt geregistreerd. Zodra het kenteken op jouw naam staat, krijg je automatisch een aanslag voor deze belasting. Je kunt zelf kiezen of je het bedrag per maand, per kwartaal of per jaar wilt betalen.
- Unsplash