Jaarlijks stallen miljoenen Nederlanders het gourmetstel uit om samen met familie en vrienden te genieten van een vlees, vega of vis gourmet. Door de jaren heen is het een echte traditie geworden. Sommige mensen gourmetten zelfs buiten de feestdagen om, want ja: waarom niet?
Waar komt de drang naar gourmetten eigenlijk vandaan en is gourmetten iets typisch Nederlands zoals zoveel mensen denken? Wij zochten het voor je uit, want eerlijk is eerlijk: gourmetten zit zó ingebakken in de Nederlandse cultuur; daar moesten we wel meer over weten.
Is gourmetten typisch iets voor Nederlanders?
Gourmetten is ontzettend populair onder de Nederlanders en dat is niet voor niets het geval. Toch betekent dat niet dat gourmetten van oorsprong typisch Nederlands is. Sterker nog: het is niet bedacht in Nederland en dat terwijl we het wel massaal doen. De geschiedenis van deze trend gaat terug naar de jaren 70. Toentertijd maakte men in Zwitserland massaal gebruik van de gourmet of raclette voor kaasfondue en gerechten met gesmolten kaas. Chef-koks Huub Oudshoorn en Ton Boer wisten niet hoe snel ze de trend toen naar Nederland moesten brengen. Ze reisden het hele land door om het gourmetstel voor raclette aan de man te brengen. Nederland was toen namelijk een echt zuivelland.
Maar: de slagers in Nederland hadden het idee dat ze achtergesteld werden, waardoor de chef-koks besloten om ook hen te betrekken in de nieuwe rage rondom gourmetten. Al gauw bleek dat gourmetten de manier was om meer vlees te verkopen en om zelf op een eenvoudige wijze vlees te kunnen bereiden. Het duurde eventjes voordat de kaasfondue/raclette plaats moest maken voor de gourmet, maar vandaag de dag kunnen we niet meer zonder het gourmetstel op tafel met een lekker menu voor vegetarisch gourmetten of gourmetten met vlees en vis. Wat dat betreft kunnen we dus zeker stellen dat gourmetten echt iets Nederlands geworden is.
Gourmetten is gemakkelijk; daar houden Nederlanders van
Een van de grootste redenen waarom juist gourmetten zo populair geworden is in Nederland is het feit dat gemak voorop staat. Als er iets is waar Nederlanders van houden dan is het wel gemak. Waar men in andere landen en culturen het liefst uren in de keuken staat om een uitgebreid diner te bereiden voor vrienden en familie doen we het hier meestal lekker eenvoudig. Het gourmetstel op tafel zetten, kost amper tijd en moeite. Je moet alleen een paar lekkere schotels scoren met producten voor op de gourmet.
Wat zo handig hieraan is, is dat je allerlei kant-en-klare pakketten kunt kopen. Zelfs dat is dus het toppunt van gemak, aangezien je niet eens zelfs een vleespakket, vis gourmet of vegetarisch gourmetpakket samen hoeft te stellen. Bij de slager en in de supermarkt vind je rondom de feestdagen, Kerstmis, Oud & Nieuw en Pasen, diverse gourmetpakketten. Wil je op een ander moment in het jaar gourmetten? Dan kan de slager meestal wel een gourmetschotel voor je samenstellen. Ideaal!
Er is altijd voor ieder wat wils met gourmetten
Wat je ook moet weten, is dat veel Nederlanders slechte eters zijn. Met slecht bedoelen we voornamelijk: kieskeurige eters. Wanneer je tijdens de feestdagen een lekker diner wil maken voor meerdere mensen kan het dus lastig zijn om iets te bereiden dat iedereen lekker vindt. Het vervelende daaraan is dat je hartstikke veel moeite doet terwijl je dus niet eens zeker weet of iedereen het lekker vindt. Bij gourmetten kan iedereen zelf besluiten wat ze eten. Je gooit immers zelf je vleesje, vis of vegavlees op de gourmet. Dat is precies wat er zo fijn is aan gourmetten.
Er is altijd voor ieder wat wils te eten, dus wanneer jij de gastheer bent hoef je je daar geen zorgen over te maken. Dat scheelt heel wat stress tijdens de feestdagen, terwijl je wel nog gewoon een gezellige tijd samen hebt. Nederlanders zijn niet zo van het uren eten bereiden, lang tafelen en fancy dineren. Hoewel je natuurlijk altijd hier en daar wat uitzonderingen hebt, is het dus niet heel gek dat het gourmetstel een echte hit geworden is in Nederland. Het heeft alles waar we hier van houden: gemak, diversiteit en de mogelijkheid om lekker met elkaar bij te kletsen zonder al te diepgaand hoeven te doen. Ga jij liever voor een vis gourmet, gooi je het liefst vlees op de gourmet of is het voor jou vegetarisch gourmetten? De keuze is reuze.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met gourmetten.nl
- Pexels