Roken Toegestaan: de ultieme BBQ-gids

Waar rook is, is barbecue. In deze handige BBQ-gids helpt grillmaster Jord Althuizen je indruk te maken op je vrienden....

Waar rook is, is barbecue. In deze handige BBQ-gids helpt grillmaster Jord Althuizen je indruk te maken op je vrienden. Het beste vlees, de mooiste bereiding, de verrukkelijkste drankjes en andere grillen.

Lees ook: 12 fruitige feitjes over de pizza Hawaii

Jord Althuizen begon zeven jaar geleden zijn bbq-concept Smokey Goodness, dat uitgroeide tot een festivaltopper en inmiddels ook twee bestsellers in de boekhandel heeft. Tel daar een cateringbedrijf en restaurants in Antwerpen, Amsterdam en Scheveningen bij op. ‘Ik ken maar twee valkuilen: geen geduld en geen focus.’

Zijn barbecueboek Smokey Goodness werd verkozen tot Kookboek van het Jaar 2016. Toch opmerkelijk, een BBQ-boek in een tijd dat healthy foodbloggers en BN’ers de bestsellerlijsten domineren. Het tweede deel van Smokey Goodness kwam onlangs meteen op nummer 3 binnen in de bestsellerlijst. De meeste mensen kennen Jord Althuizen van het RTL 4-programma Grillmasters, waarin hij jurylid was. ‘Dat heeft me een hoop bekendheid gegeven ja,’ antwoordt Althuizen vanuit zijn auto. ‘We hadden gemiddeld 700.000 kijkers, dat gaf wel een slinger aan de verkoop van het eerste boek. En blijkbaar was het goed voor een fanclub die wist dat er een tweede boek aankwam, ondanks dat ik al een jaar niet meer op tv geweest ben.’

De lat ligt hoog.Tja, als Smokey Goodness 2 dan meteen zo hoog binnenkomt, zegt dat ook iets over de kwaliteit van het vorige boek. Mensen denken blijkbaar: give me more, give me more. Ik zie op Facebook al veel mensen bezig met de nieuwe receptuur, dus het ligt niet alleen op de koffietafel.

Dat is het mooist denkbare compliment, toch?Absoluut. Daar doe je het toch voor als auteur. Ik wilde een boek dat van cover tot cover barbecue uitstraalt en ik wilde weg blijven bij clichés. Tangetjes, blije biggetjes en al die gekkigheid die je altijd ziet. We zien steeds vaker een rookpluim in de Nederlandse achtertuin en het seizoen duurt veel langer. Dat ding verdwijnt niet meer de schuur in zodra de herfst valt. We weten dus duidelijker te maken wat je er allemaal mee kan doen.

Wordt de BBQ-cultuur serieuzer genomen dan toen je begon?Jaaa, als je terugkijkt naar tien jaar geleden – dat noem ik gekscherend het pre-pulled-pork-tijdperk, daar had toen nog niemand van gehoord – toen gooide je de barbecue vol met kolen, stak ‘m aan en dan was de vuistregel ‘als de kooltjes bedekt zijn met as, kun je losgaan’. Dan gingen de kippenbouten, de spare ribs, de sjaslieks, de zalmpakketjes en weet ik veel wat erop. Strikt genomen was dat Hollands gourmetten voor gevorderden. Daar mag je wat mij betreft lacherig over doen, want dat kan natuurlijk veel beter. Nu zie je mensen heel bewust bezig met de vraag waar ze hun vlees vandaan halen en welk ras het is, hoe het vetgehalte is. Mensen verdiepen zich er echt in. Dat is fantastisch.

Je predikt dat we ‘de primitieve oerkeuken’ moeten creëren. Moeten we echt fikkie gaan stoken in de zandbak van de kinderen?

De rest van het interview vind je in de Playboy die nu in de winkel ligt. Bestel het blad hier of lees het artikel op Blendle. Nog gemakkelijker, neem een abonnement.

Smokey-Goodness-2 boek jort althuizen-2