Verliefd op een sekspop: over mannen die een relatie hebben met een plastic vrouw

In 2023 zijn er duizenden mannen die in een liefdevolle relatie zitten. Waarom dat een artikeltje waard is? Omdat het object van affectie van deze duizenden heren voornamelijk bestaat uit plastic. Dit is het verhaal van mannen die een relatie hebben met een sekspop.

sekspop

In Lars and the Real Girl, een film uit 2007 met Ryan Gosling in de hoofdrol, heeft een man een sekspop als vriendin. De film was zijn tijd ver vooruit: sommige wetenschappers verwachten dat het over een tiental jaar compleet normaal is om een relatie te hebben met een plastic vrouw. En de mannen die een relatie hebben met zo'n pop? Die zijn niet zulke zielige perverts als eerder wel gedacht wordt.

Niets nieuws

De sekspop bestaat al sinds de 16e eeuw - toen zeelieden poppen maakten van kleding en doeken - maar werd pas echt een ding toen de RealDoll (gemaakt door een bedrijf in Vegas) op de markt kwam in 1996. En met hun siliconen huidje, gewrichten en menselijk uiterlijk worden de poppen steeds echter. De industrie van sekspoppen wordt steeds groter met bedrijven in Azië die aan populariteit winnen binnen de 'poppenlovers'-community. Voor het kopen van een pop moet je wel een behoorlijk zakcentje neerleggen; de prijs van de poppen ligt rond de $4,500 tot $7,500. En dan heb je een redelijk 'standaard' model. Voor een pop die volledig voldoet aan je wensen wordt de prijs natuurlijk hoger.

Opvulling van de leegte

Wie denkt dat sekspoppen voornamelijk gebruikt worden door vieze mannetjes die de voorkeur geven aan een plastic vagina in plaats van de real deal heeft het behoorlijk mis. Volgens The Doll Forum, een online gemeenschap voor sekspoppenbezitters, gaat het niet om seks. De mannen hebben een pop voor het gezelschap: samen slapen, knuffelen; sommige mannen hebben zelfs liever een sekspop dan echt gezelschap van vlees en bloed. Op het forum praten de mannen over hun poppen, plaatsen foto's en vragen advies over het kopen van bh's.

De man achter de pop

Ken Hanson, een socioloog die onderzoek doet naar de eigenaren van sekspoppen, geeft een beeld van de man achter de sekspop: veel zijn van middelbare leeftijd, hebben kinderen en zijn gescheiden. Hanson vertelt GQ Magazine: "Na een leven van scheidingen en teleurstelling hebben ze simpelweg op basis van de cijfers besloten dat het tijd was om op te geven." Reggie, die in een driehoeksverhouding is verwikkeld met twee sekspoppen, vertelt een gelijk verhaal: "Nadat mijn relatie eindigde voelde ik me eenzaam. Annie [de sekspop] hielp daarbij omdat er dan, als ik thuiskwam, een mensachtig object op me zat te wachten. Het doet me denken aan thuiskomen terwijl de TV aan staat."

Nét echt

En net als een echte vriendin krijgen ook de sekspoppen een levensverhaal. Zo kwam Reggie's tweede sekspop (Judith) in zijn leven omdat ze hem tegenkwam op een BDSM-forum. Ze was zeker dat Annie haar zus was die ze al jaren niet had gezien en de rest is geschiedenis. Maar de poppen worden ook gebruikt als creatieve uitlaatklep. Zo worden complete fotoshoots gehouden met de poppen die dan enthousiast gedeeld worden op de verschillende fora.

Steekje los?

Of de relaties gezond zijn? Dr. Gabriel Rusu, een psycholoog uit Melbourne vertelt aan Vice: "Wie ben ik om te zeggen wat juist is? In mijn professie draait het er toch vooral om wat de patiënt nodig heeft. Puma Uma, popliefhebber, voegt toe: "Mensen noemen ons perverselingen, freaks, seksverslaafden of verkrachters. Maar mensen hebben poppen om diverse redenen, en dat jij niet begrijpt waarom, betekent niet dat je ons ervoor kan veroordelen."

Knowhow
  • GQ Magazine, Vice
  • Adobe Stock