Het condoom alleen tegen zwangerschap of SOA's? Dit is waarom een rubber áltijd een goed idee is

Een haat-liefde relatie is nog vriendelijk uitgedrukt; veel mannen geven aan dat seks zonder condoom toch écht lekkerder is. Hoewel veel mannen de gevaren van SOA's en ongewenste zwangerschappen kennen, is er nog een ander - minder bekend - voordeel voor het gebruiken van een feestmuts. En het is best wel een big deal.

condoom

Uit een peiling van Kenniscentrum Rutgers blijkt dat 14% van de mannen casual seks geen condooms draagt, 57% van mannen met losse seksuele contacten pakt af en toe een rubbertje uit het nachtkastje (Dat terwijl 94% van de ondervraagde mannen het wél belangrijk vindt dat de vrouw in kwestie niet zwanger wordt en 80% wil ook nog eens niet dat ze een SOA krijgt na een gezellige avond bedpret). Er zijn zelfs mannen die stiekem hun handschoen verwijderen tijdens de daad. Dit bizarre fenomeen, dat stealthing genoemd wordt, kan door het OM overigens gezien worden als verkrachting en kan dus hartstikke strafbaar zijn. Maar het feit dat mannen het liefst seks hebben zonder condoom lijkt toch te getuigen van een bepaalde onwetendheid; een regenjas kan namelijk ook het risico op baarmoederhalskanker bij de vrouw aanzienlijk verminderen.

Wat is het toch met dat condoom?

Het is een algemeen bekende uitspraak: een condoom is gewoon niet vergelijkbaar met de ultieme pleasure van een sessie rollebollen zonder. Een andere veelgehoorde mythe is dat een condoom eigenlijk alleen zin heeft bij losse seksuele contacten en dat het rubber in een toegewijde, monogame relatie compleet de deur uit kan. Studenten benoemen in VOX, het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit, dat seks gewoon veel lekkerder is als het zonder condoom gebeurt. Een student vertelt het magazine: "Het geeft een intenser gevoel omdat er niets tussen zit. Ik vind de standaardcondooms sowieso niet fijn zitten. Daarnaast kan het omdoen van een condoom echt een mood killer zijn op het moment zelf."

De minder algeheel bekende risico's

We kunnen een lang verhaal ophangen over seksueel overdraagbare aandoeningen, ongewenste zwangerschappen: zaken die bij veel mannen toch al bekend zijn (maar ze niet stimuleren om de jonge heer toch goed in te pakken voor het feestje). Een veel minder bekend risico is het risico op het overdragen van HPV of, voor de mannen die graag interessant doen op feestjes, humaan papillomavirus. HPV is dus een virus dat valt onder de seksueel overdraagbare aandoeningen. En net als het bekendere chlamydia, kun je HPV hebben zonder hier ook maar iets van te merken. Bijna iedereen krijgt in zijn leven HPV omdat het een heel besmettelijk virus is. Je hoeft dus niet constant van bil te gaan om besmet te raken. Nienke van der Veen, programmacoördinator van het RIVM, vertelt RTL Nieuws: "Het virus is echt heel normaal. Ook als je je hele leven slechts één seksuele partner hebt, kun je het van die partner krijgen."

Als toch iedereen het krijgt...

Wat is dan het risico? Bijna iedereen krijgt het, je merkt er niets van. Klinkt als bangmakerij. Je wordt inderdaad niet altijd ziek van HPV en voor mannen is de kans dat ze ziek worden door het virus ook heel klein. Bij vrouwen daarentegen kan HPV resulteren in baarmoederhalskanker: in Nederland krijgen volgens het RIVM ongeveer 1.200 vrouwen baarmoederhalskanker na besmetting met HPV. En dat is dus nóg een SOA die je niet aan je bedpartner wilt meegeven. Hoewel een condoom het risico op HPV niet volledig wegneemt, wordt de kans op een besmetting wel maar liefst 70% kleiner. En die 70% is voor ons reden genoeg om een regenjas aan te trekken voor we aan een geile sessie slaapkamergymnastiek beginnen.

Knowhow
  • Insider, RTL Nieuws, VOX, Kanker.nl, Noordhollands Dagblad, NOS
  • Adobe Stock