Bouw je droomvrouw: zijn computergegenereerde vrouwen de toekomst?

Ai, ai, ai, nog even en wij van Playboy zijn overbodig. Met AI  —  je weet wel, kunstmatige intelligentie  —  blijkt het een koud kunstje om covers in elkaar te knutselen met woest aantrekkelijke Playmates. Maalt er iemand om dat deze computergegenereerde vrouwen in werkelijkheid niet bestaan?

computergegenereerd

Overdag is Michael Boersma (27) een doodgewone reclameman, maar ’s nachts   —   of nou ja, in zijn vrije tijd  —  geeft hij zijn dromen vorm met AI image generators. Gewoon, op z’n computer. "Begin vorig jaar kwam ik voor het eerst in aanraking met dit soort tools", vertelt hij. "Ik ging er een beetje mee experimenteren. Zou ik bijvoorbeeld ook mijn droomvrouw kunnen genereren?" Dat lukte. "Op een gegeven moment dacht ik: hoe vreemd zou het zijn als een blad als Playboy in de toekomst geen foto’s meer zou bevatten van mensen, maar alleen van computergegenereerde modellen?"

Bestel de laatste editie

Levensecht

"Ik schrok me kapot van wat ik kon maken in korte tijd. De technologie is al heel ver. De met AI gemaakte vrouwen zijn bijna niet van echt te onderscheiden." Alles is mogelijk. Cupmaat, haarstijl, huidskleur, lichaamsbouw, kleur ogen  —  voed een willekeurige image generator jouw voorkeuren en de voor jou perfecte vrouw verschijnt op je scherm. Je hoeft inmiddels geen héél handige jongen meer te zijn om met AI je ideale vrouw te boetseren. "Met tools als PornJourney.ai is het echt een kwestie van vinkjes zetten, dat kan iedereen."

Niet helemaal perfect

Gelukkig voor ons is de techniek op dit moment nog niet foutloos. "Vingers en tenen zien er gek uit, en af en toe hebben modellen drie benen. Ook met gezichten heeft het algoritme moeite. Het snapt waar een gezicht uit moet bestaan, maar als je meerdere afbeeldingen met hetzelfde gezicht probeert te maken, lukt dat niet goed. Dan zie je als mens dat het niet twee keer dezelfde vrouw is. Maar als je kijkt hoe ver deze technologie het afgelopen jaar al is gekomen, durf ik wel te zeggen dat dit over een jaar vloeiend gaat."

Zijn computergegenereerde vrouwen de toekomst?

Mocht onze uitgever de hand stevig op de knip willen houden, dan is het een aantrekkelijke optie voor de toekomst: niet-bestaande modellen hoef je immers niet te betalen. Dat is tegelijkertijd wat Boersma alarmeert. "Dit zou modellen werk kunnen gaan kosten, net als ChatGPT binnenkort banen overbodig gaat maken." En het is allemaal leuk hoor, die covers maken, maar hij maakt zich ook zorgen over wat dit soort onrealistische vrouwen doen met het zelfbeeld van echte vrouwen. "Er bestaat nu al zo’n krom ideaalbeeld van de vrouw. Vrouwen gebruiken make-up, filters en plastische chirurgie in een poging daaraan te voldoen. Wat als ze moeten opboksen tegen vrouwen die helemaal niet bestaan? Ik denk dat we ons moeten afvragen of we wel moeten willen dat dit allemaal mogelijk is. Wat wordt een respectabel blad als Playboy dan? Iets waarin je echt alleen maar opgewonden kunt raken van lustopwekkende computercreaties? Een vrouw van vlees en bloed heeft natuurlijk veel meer te bieden dan zo’n ‘perfect’ plaatje."

En zo is het maar net.

Reportages
  • Roxanne Vis
  • Michael Boersma