De sexy 70's: president Jimmy Carter, de schaamhaaroorlog en de best verkochte Playboy aller tijden

De sexy 70's; toen er opeens naakte mannen in de Playboy stonden, de president een interview gaf en er, naast de Koude Oorlog, een heuse schaamhaaroorlog gaande was

70's

In oktober bestaat de Nederlandse Playboy veertig jaar. Daarom nemen we je elke maand mee terug in de tijd. Deze keer naar de jaren zeventig, commercieel gezien het beste decennium in de historie van Playboy.

Het rode gevaar

De Koude Oorlog tussen Amerika en de Sovjet-Unie houdt de wereld gedurende de jaren 70 in zijn ijzige greep. Reden voor Playboy om in januari 1977 de kou uit de lucht te halen met een fijne sneer richting communistisch Rusland: een fictieve Soviet Edition van Playboy. Prijs: 60 roebels. Slogan op de cover: Social Uplift for Comrades. Playmate van de maand: Olga, een hardwerkende tractor.

Landschapsvervuiling

In het midden van de jaren 70 duiken ineens mannen op in Playboy. Nee, geen mannen die worden geïnterviewd, maar naakte, harige mannen die in quasi-sexy poses zijn verwikkeld met naakte (en ook vaak harige) vrouwen. Gelukkig is deze dubieuze trend aan het eind van het decennium alweer voorbij.

Schaamhaaroorlog

De komst van Penthouse naar Amerika ontketent een schaamhaarwedloop tussen de twee tijdschriften. Penthouse (het is een Brits blad en dus lekker liberaal) deed van huis uit al nooit zo moeilijk over een plukje hier en een toefje daar. Bij de Playmates was die streek echter altijd kunstzinnig bedekt door een tactisch geplaatste hand, een streepje schaduw of een armleuning. De vooruitgang hou je niet tegen, dus instrueerde Playboy zijn fotografen om de dames steeds een beetje meer van hun lieve dotjes te laten zien. Het is uiteindelijk de Noorse Liv Lindeland (de dame in de blauwe slaapkamer) die in januari 1971 de allereerste Playmate wordt die aan heel Amerika laat zien dat haar vloerkleedje matcht met haar gordijnen.

President wordt persoonlijk

In al die jaren heeft Playboy slechts eenmaal een Amerikaanse president weten te interviewen. Het werd meteen een van de meest geruchtmakende interviews van de jaren 70. In het novembernummer van 1976 bekent Jimmy Carter tegenover Playboy-journalist Robert Scheer: "Ik heb vele vrouwen bekeken met lust. In mijn hart heb ik talloze malen overspel gepleegd." Ondanks deze ontboezeming wint Carter later die maand nipt de presidentsverkiezingen van Gerald Ford.

Grote klapper

Geen naakte superster op de cover, geen interview met de president die opbiecht dat hij in het weekend graag in een orangoetan-pak rondbanjert door het Witte Huis en je kreeg er ook geen sportcabriolet bij met bijbehorende oprijlaan. En toch kopen 7.161.561 Amerikanen in november 1972 de nieuwe Playboy. Gewoon, omdat het een steengoed nummer is. Het gaat uiteindelijk de geschiedenisboeken in als bestverkochte Playboy aller tijden.

Goodlife
  • Phillip Dixon, Ken Frantz, Larry Gordon, Ken Marcus, Mindas, Pompeo Posar, Suze Randall, Dwight Hooker, Alexas Urba