Het fijnste premium model van Audi: de Audi Q8 E-Tron

De naam E-Tron blijft klinken als een seventies sciencefictionfilm, maar deze kilometervreter is een van de fijnste premium-modellen van Audi.

Audi

De nieuwe Audi Q8 E-Tron is hier, en hij komt niet alleen met een langere naam, maar ook met een indrukwekkende reikwijdte van 600 kilometer. Maar voordat we verder gaan: laten we eerst de naam ontrafelen. Waarom noemen ze het nu de Q8 E-Tron? Wel, laten we zeggen dat Audi heeft besloten om ‘E-Tron’ de officiële stempel te maken voor al hun elektrische creaties. Duidelijkheid is de sleutel, en door er Q8 aan toe te voegen, weten we nu waar deze elektrische SUV zich bevindt in Audi’s uitgebreide modellenaanbod. Maar wacht, er staat nog een andere elektrische SUV op de planning: de Q6 E-Tron! Die past precies tussen de Q4 en de Q8 in, en laten we eerlijk zijn, we willen geen misverstanden over welke elektrische parel we besturen. Dus ja, het is zeker de Q8 E-Tron waar we het over hebben — de variant zonder E-Tron in zijn naam is een ander beestje!

Indrukwekkende reikwijdte

Nu we dat hebben opgehelderd, kunnen we met volle vaart naar het belangrijkste gedeelte van deze elektrische schoonheid: het accupakket! Het is volledig geïntegreerd in de vloer, waardoor je boven op de belangrijkste verbetering zit. De accu heeft een grotere capaciteit en gaat nu veel zuiniger om met de energie. Dat betekent dat je met één volle accu een veel grotere afstand kunt afleggen dan voorheen. Eerlijk gezegd was dat nodig ook, want de oude Audi E-Tron 55 quattro moest het stellen met een reikwijdte van ongeveer 350 kilometer. Daar is nu verandering in gekomen, want de Q8 E-Tron 55 quattro met zijn 114 kWh-accu heeft een bereik van bijna 600 kilometer, volgens de WLTPnormering. Misschien is het in de praktijk iets minder, laten we zeggen 500 kilometer, maar dat maakt nog steeds een wereld van verschil. De sportievere SQ8 E-Tron (503 pk) kan ook bogen op dezelfde 114 kWh-accu, goed voor een actieradius van 494 kilometer. En voor degenen die iets minder krachtig willen gaan, is er de Q8 E-Tron 50 (340 pk) met een 95 kWh-accu, wat nog steeds neerkomt op een respectabele 491 kilometer bereik.

Comfort tot de max

Het is daarbij bijna magisch hoe de wind en het afrollen van de banden naar de achtergrond worden geduwd. De standaard luchtvering zorgt voor een voortreff elijk veercomfort, en als je kiest voor de sportieve S-edition, kun je jezelf verwennen met elektrisch verstelbare en verwarmde sportstoelen. Ideaal voor die lange ritten waarbij je graag je achterwerk goed wilt verwennen.

Dus waar wacht je nog op? Stap in, riemen vast, en laat de Q8 E-Tron je meenemen op een elektrisch avontuur vol comfort en stijl — en wees gerust, je hoeft niet al te vaak te stoppen voor die accu. Rijden maar!

Style
  • Audi