De mannelijke vruchtbaarheid: duurt en duurt en duurt

De man verliest zijn vruchtbaarheid pas ver na middelbare leeftijd. De kwaliteit van zijn sperma neemt in kwaliteit iets af, maar een kind krijgen is voor een man van in de 60 gewoon nog mogelijk. Een wonder van de natuur. Of niet?

vruchtbaar

Alle tijd voor de kleine

Donald Trump, Robert deNiro, Clint Eastwood en Rob de Nijs. Allemaal werden ze vader op late leeftijd. Voor de kinderen leuk, papa is met pensioen en heeft alle tijd om de hele dag te spelen. Oudere ouders zijn rustiger, kunnen vaak beter relativeren en raken dus minder snel in paniek. Ook hebben deze vaders het misschien financieel wel iets beter voor elkaar dan toen ze 25 waren, dus kunnen ze hun kinderen meer bieden en er zijn wellicht minder zorgen. Klinkt als een goede deal.

Bekaf op het voetbalveld

Een rustigere vader heeft ook andere kanten. Samen de hele ochtend voetballen is op je 70e toch een grotere inspanning dan in je jonge jaren. Ook is bewezen dat een kind stoeien nodig heeft. Het heeft een positief effect op de sociale emotionele ontwikkeling en in de praktijk blijkt dat de vader dit meestal op zich neemt.

De medische kant

Medisch gezien is het krijgen van kinderen na je 45e niet aan te raden. Kinderen van oudere vaders lopen grotere risico’s op gezondheidsklachten die niet kinderachtig zijn. ADHD, schizofrenie en depressies komen vaker voor bij een oudere vader. En de open deur is ook niet onbelangrijk: een kind dat minder lang zijn of haar vader kan meemaken krijgt ook te maken met een groot verdriet op jonge leeftijd.

Wat jij wil

Dan is er nog een belangrijke factor: je moet het maar net willen. Als je op je 25e vader wordt, is op jouw 45e je kind klaar om op kamers te gaan. Tijd om reisjes met je vrienden of je partner te maken, te genieten van opnieuw verworven vrijheden terwijl je nog fit genoeg bent om actief mee te doen.

Knip

Of je nu kiest voor ouder of jonger vader worden, de regie houden is niet onbelangrijk. Zeker als je weet dat iets ongeplands je tot late leeftijd kan overvallen. De meeste vormen van anticonceptie liggen bij de vrouw. Een vasectomie echter niet. Sterilisatie, de leiding doorknippen, een knoop erin laten leggen. Het klinkt niet echt prettig, maar in de praktijk valt het mee (maar niet vergoed in je basisverzekering, check hier je zorgverzekering). Met een lokale verdoving is het snel gebeurd en ook achteraf zijn de klachten goed te doen.

Een kind kost een Porsche

Een vasectomie wordt niet vergoed uit je basisverzekering. Aanvullend zit het wel in meerdere pakketten, door nog deze maand je zorgverzekering te vergelijken via Independer kan je nu rekening houden met je wensen voor volgend jaar. Dit doet wel iets met je maandelijkse lasten uiteraard, maar met de wetenschap dat een kind tot zijn 18e jaar gemiddeld € 80.000,- kost, ben je nog altijd voordeliger uit.

Knowhow
  • Madicine Media
  • Unsplash