Fontus: zelfvullende bidon

Een lekker dagje wielrennen met vrienden of alleen met je fiets op pad op een mooie dag. Vervelend als onderweg je water...

Een lekker dagje wielrennen met vrienden of alleen met je fiets op pad op een mooie dag. Vervelend als onderweg je water op is en extra flessen water meenemen in een rugzak is ook weer zo'n gedoe. Dat waterprobleempje is opgelost, want Kristof Retezár ontwierp een zelfvullende bidon.

Lucht wordt water

Een bidon die zichzelf vult: de Fontus. Je houdt het niet voor mogelijk, maar hij bestaat echt. Student aan de universiteit van Wenen, Kristof Retezár, bedacht en ontwierp dit systeem. Simpel en in het kort uitgelegd werkt het zo: op het apparaatje dat je aan je fiets bevestigd zitten kleine zonnepanelen. Die panelen wekken energie op die in de het apparaatje zelf ervoor zorgen dat het bovenste deel van het toestel afgekoeld wordt, terwijl de onderkant juist warm wordt gemaakt.

Tijdens het fietsen komt er lucht naar binnen. Die lucht wordt dan afgekoeld in het bovenste deel, maar door de warme onderkant wordt het vocht in de lucht gecondenseerd. Het vocht wordt daarna opgevangen in het flesje dat je in het apparaatje bevestigd hebt. Je kan trouwens gewoon elk flesje (waar maximaal 0,5 liter in kan) met een draaidop in het apparaatje draaien.

Finalist

Dit apparaatje met het geniale watersysteem van deze student, kwam in de finale van de James Dyson Award 2014. Maar legt het, toch wel terecht, af tegen de 'MOM' van James Roberts. Zijn uitvinding is een soort couveuse voor te vroeg geboren baby's, die zich aanpast op de gesteldheid van het kindje. Maar desalniettemin, een hele prestatie om tussen zulke uitvindingen in de finale te staan! Het ontwerp van de Fontus is nu nog een prototype, maar als het aan ons ligt niet lang meer.