Kun je in Nederland legaal een luchtbuks kopen?

Heb je interesse in een luchtbuks, maar twijfel je of het nou wel of niet helemaal legaal is? Wij hebben de regels in Nederland voor je uitgezocht.

Kun je in Nederland legaal een luchtbuks kopen?

Voor iedereen die interesse heeft in schietsport is het kopen van een lichtbuks de ideale en goedkoopste manier om te beginnen. Voor een bedrag onder de 400 euro kun je vaak al een mooi model aanschaffen. Veel mensen vragen zich echter af of je een luchtbuks zomaar kunt kopen, of dat je eerst wellicht een vergunning nodig hebt. Het antwoord is echter betrekkelijk simpel. Iedereen boven de 18 jaar mag in Nederland een luchtbuks in bezit hebben en gebruiken. Bij aanschaf (ook online) is het verplicht om je identificatie te laten zien. Daarnaast moet je altijd een legitimatiebewijs bij je dragen wanneer je de de luchtbuks transporteert.

Waar koop je een luchtbuks?

Tegenwoordig is het aanschaffen van een luchtbuks een relatief simpel proces, zeker nu je ze ook online kunt kopen. Bij een goede site, zoals Krale Luchtbuksen, kun je online advies vragen over je aankoop en daarna gemakkelijk bestellen. Identificeren kan simpelweg door het opsturen van een kopie van je ID-kaart.

Ook accessoires, zoals kogels, schietdoelen of schietkleding zijn makkelijk online te bestellen. Krale Luchtbuksen biedt bovendien ook de gelegenheid om een beschadigde luchtbuks op te sturen, zodat zij hem kunnen repareren.

Namaakwapens

Een luchtbuks mag niet sprekend lijken op een echt vuurwapen. Verder zijn er in Nederland betrekkelijk weinig regels wat het design betreft. Vroeger was er een bovengrens voor de kracht van een luchtbuks, maar die is inmiddels afgeschaft. Als je bij een betrouwbare verkoper een langsgaat, kun je er dus op vertrouwen dat het hele assortiment volledig legaal is.

Waar mag je een luchtbuks gebruiken?

Als je de gelukkige eigenaar bent van een luchtbuks, mag je hem in principe gebruiken op elke locatie die niet voor publiek toegankelijk is. Geen openbare locaties, zoals de weg of in het park dus. Je kunt natuurlijk in je eigen achtertuin oefenen met het schieten op blikjes of op kaarten in een kogelvanger, maar dat is niet voor iedereen een optie.

Voor mensen die geen tuin hebben of liever niet op eigen terrein schieten, zijn er natuurlijk altijd schietclubs, waar je veilig kunt oefenen met het schieten op een schietschijf. Ben je nog op zoek? Op de website van de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie kun je gemakkelijk een locatie bij jou in de buurt vinden.

Knowhow
  • iStock