12 fouten tijdens het scheren

Er wordt geschat dat 90 procent van alle volwassen mannen zich elke dag scheert en zij in hun leven zich ongeveer 20.000...

Er wordt geschat dat 90 procent van alle volwassen mannen zich elke dag scheert en zij in hun leven zich ongeveer 20.000 keer scheren. Dat zijn een hele hoop scheerbeurten. Om de wereld een stukje beter te maken, zette Playboy de 12 meest gemaakte scheerfouten op een rij, zodat jij ze niet meer hoeft te maken!

1. Je trimt niet voordat je scheert

Scheren voordat je scheert, dat klinkt een beetje dubbelop. Dat is het echter zeker niet! Wil je van je volle baard af, trim dan eerst elektrisch de lengte van de haren weg. Vervolgens kun je de achtergebleven stoppels glad scheren. Dit voorkomt een hoop getrek aan je baardharen.

2. Je wast je gezicht niet voor het scheren

Het beste moment om je te scheren is net na een douche, maar je moet je baardharen wel genoeg tijd geven om het water op te nemen. Ongeveer twee minuten extra onder de douche geeft de haren genoeg water om lekker zacht te worden. Zeg nou zelf, twee minuten extra onder de douche 's ochtends is geen straf!

3. Je opent je poriën niet voor je gaat scheren

Warm water opent de poriën en open poriën maken het scheren een stuk zachter. Naast de twee minuten langer onder een (warme!) douche, kun je ook een warme, natte handdoek gebruiken! Drapeer de handdoek over je gezicht en laat hem ongeveer twee minuten afkoelen, meteen een heelrijk zen-moment.

4. Je gebruikt niet genoeg scheerschuim

Scheerschuim breng je aan met kleine, ronddraaiende bewegingen. Gebruik ook genoeg scheerschuim, het is niet erg om eruit te zien als een sneeuwpop. Alle huid van de plek waar je scheert zou bedekt moeten zijn, scheerschuim werkt namelijk als een soort glijmiddel om de mesjes soepeler over de huid te laten glijden. Zo voorkom je irritaties!

5. Je gebruikt het verkeerde scheermes

Er zijn tegenwoordig scheermessen met allerlei vreemde features op de markt, maar je hebt echt geen scheermes nodig dat vibreert. Ook een scheermes ontworpen rond 1900 is een beetje over de top, hoe cool het ook staat. Vrijwel alle hedendaagse scheermessen zijn idiot proof. Want laten we eerlijk zijn, klanten die zichzelf snijden met een scheermes, zullen niet snel hetzelfde mes nogmaals aanschaffen. Laat het scheermes zijn werk doen: jou beschermen tegen jezelf! Ouderwetse messen zijn dus een stuk gevaarlijker en bovendien gewoon totaal niet handig.

6. Je kent je eigen gezicht onvoldoende

Haren groeien in een bepaalde richting, welke kant dat is, verschilt op plekken in je gezicht. Kijk eens goed naar welke kant de haren op groeien. Een goede barbier kan dit zo voor je zien, maar je kunt dit zelf ook. Als je met de haren mee strijkt voelen ze zacht en bieden ze weinig weerstand tegen je vingers. Voelt het prikkelig? Strijk je dus tegen de haren in. Houdt rekening met de groeirichting van je baardhaar tijdens het scheren.

7. Je zet teveel druk op je scheermes

Laat de messen haar werk doen, als je te hard op je scheermes duwt irriteer je de huid en het scheerresultaat verbetert er niet van.

8. Je maakt te lange bewegingen

Wanneer je je scheert wil je korte bewegingen maken, hierdoor hou je zoveel mogelijk rekening met de groeirichting van je haren. Vanaf je oor tot je kin groeien de haren niet allemaal dezelfde kant op. Ook is de kans groter dat je jezelf snijdt als je lange bewegingen maakt.

9. Je scheert dezelfde plek meer dan een keer

Zodra je een plekje geschoren hebt, is het scheerschuim daar weg. Haal niet nogmaals het mes over je gezicht als hier geen scheerschuim meer zit, je brengt onnodig schade toe aan je huid! Heb je een stukje niet goed geschoren, breng dan opnieuw scheerschuim aan alvorens je er een tweede keer met je scheermes overheen gaat.

10. Na het scheren was je je gezicht met warm water

Zoals we eerder zagen, opent warm water de poriën, voor tijdens het scheren is dit prettig. Het is echter ook erg belangrijk de poriën weer te sluiten. Open poriën trekken vuil aan, dit kan resulteren in puistjes en acné. Dat is natuurlijk het laatste wat we willen. Door na het scheren het gezicht na te wassen met koud water, sluiten de poriën zich.

11. Je gebruikt een aftershave met alcohol

Alcohol beschadigt, irriteert en droogt de huid uit. Door een aftershave met alcohol te gebruiken, irriteer je je beschadigde huid (je bent er immers met een mes overheen gegaan). Een aftershave is dus nergens voor nodig, een simpele moisturiser is voldoende! Sterker nog, deze verzorging kan je huid erg goed gebruiken na een scheerbeurt!

12. Je raakt na het scheren je huid nog vaak aan

Door te scheren haal je een heel klein laagje huidcellen weg, doordat dit beschermende laagje weg is, is je huid een stuk gevoeliger voor vuil, vet en andere troep aan je handen. Raak daarom je gezicht tenminste tot een uur na het scheren zo min mogelijk aan, het liefst helemaal niet!