Goedele Liekens: 'Nee. Ik wil niet naakt poseren.'

Als er één vrouw op deze aardkloot is die de geheimen in de slaapkamer heeft weten te ontrafelen, is dat wel Goedele Lie...

Als er één vrouw op deze aardkloot is die de geheimen in de slaapkamer heeft weten te ontrafelen, is dat wel Goedele Liekens. Gelukkig, voor een ieder die daar naar hunkert, is ze scheutig in de seksuele levenslessen en is ze daarbij niet bang om zichzelf –exclusief voor ons blad– bloot te geven.

Heb je ooit naakt geposeerd?‘Nee. Vanaf 1991 heb ik jarenlang columns geschreven voor Playboy. Eens per jaar kreeg ik een telefoontje van de toenmalige hoofdredacteur: ‘Oké Goedele, hier is weer de jaarlijkse vraag...’ En dan antwoordde ik gelijk: ‘Nee. Ik wil niet naakt poseren.’

Waarom niet?In het begin probeerde hij me met geld te overreden, maar ik zou het voor geen enkel bedrag hebben gedaan. Ik heb zeven jaar op de universiteit gezeten om mijn diploma seksuologie te halen en ik wil daarin graag serieus genomen worden. En dat kan niet wanneer je smaakvol naakt fotografisch bent vastgelegd? Als vrouw verlies je bij sommige mensen geloofwaardigheid zodra je bloot in een blad staat. Ik denk dat ik dan bijvoorbeeld nooit gevraagd zou zijn voor mijn huidige job als VN-ambassadrice.

Gelukkig, we waren bijna bang dat het niet willen poseren een preutse beslissing was. Over preutsheid gesproken, is die aandoening af te leren?In theorie zijn preutse mensen te bekeren, maar het is moeilijk om tot ze door te dringen. Je krijgt geen opening bij ze gemaakt, om het maar even plastisch te zeggen. Het achterliggende idee bij veel preutse mensen is: als ik een klein beetje toegeef wat er echt aan seksuele verlangens in mijn hoofd speelt, is het hek van de dam en ben ik niet meer te houden.

Hoe schat je het seksleven van Nederlanders in, vergeleken met Belgen?Bij Nederlanders is de kans op een goed seksleven hoger. Dat komt doordat jullie vrij goed hebben leren praten over je gevoelens en over wat je wel en niet wil. Bij Belgen zit dat er niet ingebakken. Wij durven als Vlamingen niet goed voor onszelf op te komen dus dat doen we ook niet in de slaapkamer. Voor een goed seksleven is communicatie de basis.

Lees het hele interview deze week in de Playboy, of op Blendle. [video_ad]