Goedele Liekens: 'Een op de drie vrouwen overweegt partner te verlaten bij gebrek aan orgasmes'

Volgens de Vlaamse seksuologe Goedele Liekens in dit interview is er nog een aardig gebrek aan kennis wanneer het op de...

Volgens de Vlaamse seksuologe Goedele Liekens in dit interview is er nog een aardig gebrek aan kennis wanneer het op de clitoris en het vrouwelijk orgasme aankomt. We hebben de neiging haar te geloven omdat ze nu eenmaal een carrière gemaakt heeft van sex maar als het zo erg gesteld is wat kunnen wij er dan aan doen?

Lees ook: Alles over de orgasmes van Belgische vrouwen

Het gebrek aan vrouwelijke orgasmes ligt volgens Goedele niet enkel aan de man, de vrouw moet ook vaak beter communiceren om zodoende aan te geven wat ze wel en wat ze niet prettig vind. 'Hoe weet hij wat hij moet doen als de vrouw er nooit over communiceert?' aldus Goedele. Goed punt natuurlijk, sex blijft tweerichtingsverkeer (voor de meeste tenminste). Daarnaast geeft de seksuologe aan dat dat we meer over seksueel plezier moeten praten in plaats van enkel over seksuele voorlichting (we doen ons best). Nederlanders praten wel vrij makkelijk over sex, Belgen hebben er iets meer moeite mee maar het is evident dat de communicatie binnen de slaapkamer nog altijd een stukje beter kan.

Wij mannen moeten onze partners helpen te ontspannen, dit is immers een vereiste voor een goed orgasme, en de tijd nemen. Daarnaast zijn veel vrouwen er door vermoeidheid en stress tijdens de sex vaak niet helemaal bij met hun hoofd. Voor beide partijen is focus dus erg belangrijk. Ten slotte is het belangrijk te weten dat de clitoris in erectie moet zijn. Dit kan door orale stimulatie, met speeltjes, door middel van erotische films en zelfs meditatie. Focus, communiceer, ontspan en neem de tijd. Het klinkt als een open deur maar het gaat nog altijd vaak fout blijkbaar.