Deze Amsterdamse smartbike is niet alleen hufter-, maar ook jatproof

Junkies en ander gespuis zullen voortaan wel twee keer nadenken voordat ze met hun grijpgrage klauwen aan jouw fiets kom...

Junkies en ander gespuis zullen voortaan wel twee keer nadenken voordat ze met hun grijpgrage klauwen aan jouw fiets komen: de SmartBike van het Amsterdamse fietsenmerk VanMoof is volledig hufter- en jatproof.

Het Amsterdamse fietsenmerk VanMoof komt met een SmartBike. Die heeft allemaal snufjes aan boord. Zo kun je zien hoe hard je gaat op een geïntegreerde display in je stuur en worden je lampjes en andere electrosnufjes aangedreven door geharnaste pedaalkracht. Een oplader is dus onnodig. Dit is echter niet de reden waarom we de SmartBike hier een paginaatje gunnen.

De boys van het fietsenmerk willen met deze fiets namelijk ook de fietsendiefstal die in Mokum (nog steeds) veel voorkomt een halt toeroepen. Dus hebben ze de fiets met speciale moeren hufter- en jatproof gemaakt. En is er een speciale app op je telefoon die communiceert met je fiets en vertelt dat jij Goed Volk bent en niet een junk of andersoortige onverlaat met snode fietsjatplannen.

Lees ook: Voor de überhipster: een 24 karaats gouden recefietsje

De échte kers op de taart is dat de dief een problem heeft als hij ervandoor gaat. VanMoof gaat die fiets dan namelijk voor je zoeken. ‘Wij vinden dat consumenten altijd maar met de gebakken peren blijven zitten na een fietsendiefstal,’ zo motiveert Taco Carlier die samen met broer Ties VanMoof runt het idee van de ‘peace of mind’-garantie.

Samen besloten ze dat er een team moest komen dat, als een SmartBike wordt ontvreemd, de fiets gaat zoeken, geholpen door trackingtechnologie die in de fiets verstopt zit. En wordt je fiets vervolgens niet binnen twee weken gevonden, dan krijg je van de fabrikant een nieuw exemplaar. Wel nog steeds op slot zetten natuurlijk!

De SmartBike is nu te bestellen en dan heb je hem in oktober. De snelle beslisser betaalt tussen de €1.098 en €1.298. Vanaf december kost de fiets €1.798.