Deze Japanse whisky's (én de Tokyo Ice Ball) moet je echt eens proberen

Weet je het nog? Bill Murray dook in Lost in Translation op als aanprijzer van whisky. Ook al was het fictie, het werkte...

Weet je het nog? Bill Murray dook in Lost in Translation op als aanprijzer van whisky. Ook al was het fictie, het werkte wel: de hele wereld werd er maar weer eens op gewezen dat de Japanners ook lekkere alcohol kunnen maken.

Oke?, het vak van whisky maken hebben ze gewoon afgekeken van de Schotten (Suntory, een Japanse drankgigant, is de eigenaar van de befaamde Schotse distilleerder Bowmore Distillery), maar hun product is weer helemaal anders, om meerdere redenen.

Lees ook: Drie Nederlandse whisky's die je geproefd moet hebben

Allereerst winnen ze de afgelopen jaren meer prijzen dan de Schotten, want ze zijn meer betrokken en secuur qua whisky stoken. Daarnaast is drinken iets wat je in Japan altijd bij het eten doet. Om whisky meer voedselvriendelijk te maken, smijten de Japanners hun whisky vol met ijs en water. Dit is waarom de Japanse whisky’s het lekkerst zijn als ze met veel water vermengd zijn, wanneer de aroma’s zich openen en smaken zich onthullen. Kanpai!

TAKETSURU 12 JAAR OUDE PURE MALT

taketsuru

Een beetje rokerig van smaak met in de verte subtiele hintjes van appel. Geniet van deze whisky met een plateau vleeswaren. Prijs: 58 euro.

HIBIKI 12 JAAR

SvVn5YA

Deze whisky wordt gemaakt in unieke vaten en rijpt in drie soorten eikenhout. Het levert je een gladde, complexe malt op die je dient te drinken met flink wat ijs. Prijs: 60 euro.

YAMAZAKI 12 JAAR OUDE SINGLE MALT

suntory-yamazaki-12-yo-single-maly-whisky1

Boterig en bloemachtig met ook nog eens een honingtoon in de verte, dan heb je de yamazaki wel te pakken qua omschrijving. Prijs: 57,50 euro.

Extra: de Tokyo Ice Ball

In andere landen krijg je een mixer als je een highball bestelt, maar in Japan staat het exclusief voor whisky met sodawater en ijs. He?e?l big in Japan.

suntory-bincho-PWF-0312