Narcos-acteur Wagner Moura: 'Legaliseer drugs, en snel'

El Chapo zit in de gevangenis en Pablo Escobar ligt onder de grond, maar de War on Drugs is nog altijd bezig. Wagner Mou...

El Chapo zit in de gevangenis en Pablo Escobar ligt onder de grond, maar de War on Drugs is nog altijd bezig. Wagner Moura, de acteur die Pablo Escobar in de Netflix serie Narcos speelt zegt dat drugs beter gelegaliseerd kunnen worden. "Een gewelddadige aanpak werkt nu eenmaal niet."

''Drugsverslaving is een groot probleem, maar moet gezien worden als een gezondheidsprobleem niet als een politie of militair probleem", aldus de Braziliaanse acteur in een interview met The Daily Beast.

Het is volgens hem tijd om een einde te breien aan de drugsoorlog die Midden- en Zuid-Amerika nog steeds in haar ban houdt. Dankzij zijn rol in Narcos weet Moura alles over de drugsoorlog. Hij las alle boeken die hij over Escobar kon vinden en verdiepte zich langer dan twee jaar in de situatie.

Flop

'''De oorlog tegen drugs is een grote flop, helemaal in de landen waar drugs geproduceerd en geëxporteerd worden. Er gaan waarschijnlijk meer mensen dood tijdens deze oorlog dan aan een overdosis.''

Met deze uitspraak snijdt de acteur een gevoelig onderwerp aan. De statistieken ondersteunen hem in ieder geval zeker. De laatste tien jaar zijn er 164.000 mensen verdwenen tijdens de drugsoorlog. Ter vergelijking, in Afghanistan en Irak stierven in dezelfde periode 103.000 doden en daar was het officieel oorlog. In 2014 stierven in Amerika 5.000 mensen aan een overdosis cocaïne.

Lees ook: Zo bizar rijk was Pablo Escobar

Ondertussen pompt de Amerikaanse overheid ieder jaar 51.000.000.000 dollar (45.9 miljard euro) in de drugsoorlog. Met zo'n bizar bedrag bereikt de overheid eigenlijk nog steeds helemaal niks. De Midden-Amerikaanse landen bereiken net zo min iets.

Vraag en aanbod

''De drugdealers vermoorden of gevangen nemen lost het probleem niet op. Nadat je dit doet versla je misschien een kartel maar je maakt geen einde aan ze.'' Uiteindelijk ligt het probleem niet alleen bij de dealers maar bij de gebruikers. Zolang er vraag is kan er geld verdient worden aan de aanbodzijde. Geen vraag betekent geen geld voor de dealers. Er moet hier volgens de acteur meer op ingespeeld worden.

Vandaag maakte Netflix overigens bekend dat er zowel een derde als vierde seizoen volgt op seizoen 2, dat nu te bekijken is.

https://www.youtube.com/watch?v=dvIWEAGgJAI