De comeback van Spaanse likeurwijn: met deze sherry's maak je indruk

Als aperitief, als dessert of als tussendoortje: Spaanse likeurwijn beleeft een renaissance. In zijn variaties – van fin...

Als aperitief, als dessert of als tussendoortje: Spaanse likeurwijn beleeft een renaissance. In zijn variaties – van fino via oloroso tot de cream – is het Andalusische Goud een begeleider voor elke gelegenheid.

Wat zit er in het glas?

Sherry behoort tot de grootste en bekendste wijnen ter wereld. Daarbij gaat het om met alcohol versterkte wijn van de Andalusische palomino- of Pedrio Xime?nez- druiven.

Afhankelijk van de regio, heeft hij individuele aroma's. Sherry wordt uitgebreid naar de zogenaamde Solera-methode, dat wil zeggen vatgerijpt uit een mengsel van verschillende wijnen. Het bijzondere: de verscheidenheid aan smaken.

Lees ook: Drie Nederlandse whisky's die je geprobeerd moet hebben

GONZA?LEZ BYASS – TIO PEPE FINO€ 9,39 — gall.nl

Droog en fris van smaak is deze sherry uit de Jerez- streek in Spanje. Je herkent noten. Heerlijk om te serveren bij gerechten met schaal- en schelpdieren, bij tapas of als aperitief. Niet voor niets bekroond met een zilveren medaille op de International Wine Challenge.

OSBORNE – OLOROSO MEDIUM DRY€ 11,95 — drankgigant.nl

Een donker mahoniekleurige sherry met een rijk en royaal bouquet, medium zoet van smaak met hinten van noot. Het is een elegante sherry vol van smaak, die gemiddeld vijf jaar heeft mogen rijpen. Het paradepaardje van de familie.

HIDALGO – SHERRY CREAM ALAMEDA€ 13,72 — magnuswijnen.be

Cream geldt als de zoetste categorie sherry. Karaktertrek van de robijn- rode alameda uit een van de oudste sherryboerderijen van Spanje: een honingzoet Hefe-aroma dat aan rozijnen- brioche doet denken. Lekker bij het nagerecht of met een blokkie kaas.