Martijn Krabbé weet wat katerfood is

Een eitje bakken op de brakke zondag kan iedereen. Hoewel je met een kater meestal niet in de juiste bui bent om te gaan...

Een eitje bakken op de brakke zondag kan iedereen. Hoewel je met een kater meestal niet in de juiste bui bent om te gaan kokkerellen weet Martijn Krabbé wel wat voor je. Een klein beetje extra moeite levert volgens hem namelijk een écht kostelijk katerontbijtje op.  

Of je nou van beneden de rivieren bent en 11 november de start van het carnavalsseizoen viert of gewoon je wekelijkse zondagse kater beleeft, een Egg Benedict is altijd een goed idee. Het recept hieronder komt uit de koker van Martijn Krabbé, die het liet optekenen in Good Food Book #3. Helemaal nieuw is het recept niet, in 1894 wandelde aandeelhandelaar Lemuel Benedict brak het Waldorf Hotel in waar hij naar dit gerecht vroeg in de hoop ermee van zijn kater af te komen. Het personeel besloot om na die dag de Eggs Benedict definitief op het menu te zetten voor de mensen die de avond ervoor iets te hard waren gegaan.

Naast Krabbé staan er nog 49 topkoks en bekende kookfanaten in het boek, waarvan de opbrengsten deels naar kinderen in Malawi gaan. Jij een origineel (anti-kater)recept, zij een voedzame maaltijd. Doe een goede daad en koop het boek hier, je geeft op deze manier 40 schoolmaaltijden weg.

Lees ook: McDonald's maar dan met een Michelinster 

Eggs Benedict (voor 4 personen)• 2 muffins of kadetjes • 4 plakken goede ham • 4 kakelverse eieren • 4 el gezouten roomboter • 8 el mayonaise • 2 tl dijonmosterd • halve citroen • verse bieslook (of basilicum)

Snijd de muffins of kadetjes in tweeën en doe ze 5 minuten in de oven op 180 graden. Zet ondertussen een steelpannetje op het vuur met een laag water van 5 cm.

Doe er een scheutje azijn bij, dan stolt het ei beter. Haal de broodjes uit de oven, leg ze op de bordjes en doe er een plak ham op.

Breek voorzichtig de eieren en vlij ze in het water zonder de dooier te breken.

Laat zachtjes pruttelen tot het bovenop een beetje gestold is. Het is heel belangrijk dat de dooier vanbinnen zacht blijft. Neem met een schuimspaan één voor één de gepocheerde eitjes uit de pan en leg ze op de broodjes.

Gooi het water weg en smelt de boter in de pan. Lepel de mayonaise en de mosterd erdoor. Knijp de citroen erboven uit en klop luchtig.

Verdeel de warme saus over de eieren.

Maal er wat peper over en garneer met kruiden.