VrijMiBo-cocktail: de Vesper Martini van James Bond

Dé cocktail van James Bond. Mocht je een avondje gaan pokeren met je maten en je vraagt je af wat hier nou het beste bij...

Dé cocktail van James Bond. Mocht je een avondje gaan pokeren met je maten en je vraagt je af wat hier nou het beste bij gedronken kan worden: ga dan voor de Vesper Martini. Wij luiden er de vrijmibo mee in, proost!

Lees ook: VrijMiBo-cocktail: de New York Sour

Het verhaal

De Vesper Martini is verzonnen door niemand minder dan Ian Fleming: de auteur van de James Bond-boeken. In 1953 kwam Casino Royale uit, het eerste boek over de geheim agent, hierin bestelt Bond de Vesper, die vernoemd is naar karakter Vesper Lynd, aan de pokertafel.

Het recept

- 60 ml gin

- 15 ml wodka

- 7.5 ml Lillet Blanc

- Citroen

Giet de ingrediënten in een shaker met ijs en schud tot deze ijskoud is. Schenk uit in een champagnecoupe of een martini-glas. Garneer met een citroenschil.

Word een expert

Als je de Vesper precies zoals Bond wilt hebben, gebruik dan Gordons Dry Gin en een Rye Wodka. Hij vraagt in het boek om Kina Lillet maar dat is sinds 1986 niet meer verkrijgbaar. Lillet Blanc is een gearomatiseerde wijn die meestal als vervanger in de cocktail gebruikt wordt. Eventueel kun je ook de aperitiefwijn Cocchi Americano gebruiken. Laat James Bond het je nog één keer duidelijk uitleggen.

https://www.youtube.com/watch?v=CaV8_6Kta7o