5 cocktails voor de feestdagen

Tijdens de feestdagen wordt er genoeg gedronken. Of je nu drinkt omdat je het amper volhoudt met al die familieleden en de schreeuwerige nichtjes en neefjes om je heen of omdat het gewoon beregezellig is: deze cocktails maken iedere avond helemaal af.

cocktails feestdagen

1. Hot Apple Toddy

– Een kruimelige appel – Kokend water – 1 theelepel suiker – 60 ml Cognac – Appel Cider – Nootmuskaat – Kaneelstokje

Warm de appel een half uur op in de oven en kook het water. Pureer vervolgens de appel, giet een mok tot de helft vol met het kokende water en voeg de gepureerde appel toe.

Vervolgens schep je er een theelepel (basterd)suiker bij, giet je twee maatjes cognac in de mok en vul je de rest met appelcider. Garneer het geheel met nootmuskaat en een kaneelstok, even goed roeren voor je drinkt.

2. Tom & Jerry

– kokend water – Tom & Jerry beslag – 30 ml cognac – 30 ml donkere rum – hete volle melk – nootmuskaat

Voor de cocktail gemaakt kan worden is het belangrijk om eerst beslag te maken. In deze video wordt uitgelegd hoe dat precies moet. Zodra je het beslag hebt verwarm je een mok met kokend water. Gooi het water vervolgens weg en voeg een eetlepel Tom & Jerry beslag toe, daarbovenop giet je de maatjes cognac en rum. Top het geheel af met warme melk en wat schuim. Gebruik nootmuskaat als garnering.

3. 4 Corners Reserve

– 30 ml Johnnie Walker Blue Label – 1 scheutje kokossuikersiroop – 3 druppels cardamom bitters – 1 morello kers en een stukje sinaasappelschil

Giet het geheel in een lowballglas met ijs en roer met de barlepel tot het glas ijskoud is.

4. Homemade Glühwein

- 2 sinaasappels, - 6 kruidnagels - 2 citroenen, - 2 kaneelstokjes - 4 plakken verse gember - 6 kardemom peulen - 1 stuk steranijs - 250 g fijne kristalsuiker - 2 flessen rode wijn - 100 ml port

Giet alles behalve de wijn en port in een pan en voeg 500 ml water toe, breng het geheel aan de kook en laat het een kwartier doorkoken. Laat alles afkoelen en intrekken, voeg zodra het afgekoeld is de wijn en port toe. Verwarm het geheel weer, maar laat het niet koken dan verwijnt de alcohol, tot de glühwein op temperatuur is.

5. Eggnog/Eierpunch

- 200 ml volle melk - 2 eierdooiers twee theelepels eiwit - 60 ml room - 40 gram suiker - 25 ml whiskey of rum - nootmuskaat - 2 kaneelstokjes

Breng de melk en het suiker samen aan de kook. Stop het ei in de blender en laat deze draaien. Voeg uiteindelijk de warme melk, base spirit, room en de nootmuskaat toe. Draai nog even tot het geheel een mooie textuur heeft en schenk dit uit in cocktail- of lowballglazen.