Dit is waarom ervaringen je gelukkiger maken dan veel spullen

Het zijn typische jongensdromen: een lekkere vriendin om tijd mee door te brengen, een dikke villa om in te wonen, veel...

Het zijn typische jongensdromen: een lekkere vriendin om tijd mee door te brengen, een dikke villa om in te wonen, veel geld op de bank, een dure auto voor de deur en alleen maar mooie spullen in huis. Of een variant daarop natuurlijk. Maar, eerlijk, wel herkenbaar toch? Nu zeggen wetenschapper dat je veel gelukkiger wordt van andere dingen dan veel rijkdom.

Lees ook: Onderzoek: mannen met overgewicht houden het langer vol in bed

Natuurlijk word je tot op zekere hoogte wel erg blij van geld: als je niet genoeg hebt om je eten en huur te betalen, maakt dat bijvoorbeeld heel ongelukkig. Vanaf het moment dat de noodzakelijke levensbehoeften in de pocket zijn, blijkt het aantal cijfers op je bankrekening niet meer zo veel uit te maken. Het goed besteden van geld maakt een mens vrolijker dan het krijgen van meer cash.

Veel mensen denken dat het kopen van iets wat we graag willen hebben, ons gelukkiger maakt dan wanneer we bijvoorbeeld heel veel uitgeven aan een vakantie of concert. Iets wat je hebt gekocht is niet ineens voorbij en 'weg'. Je kunt een mooi horloge, een nieuwe telefoon, of bijzondere kleding houden zo lang je wil, toch? Dat klopt en dat is precies waarom ervaringen gelukkiger maken dan spullen.

'Op een gegeven moment wen je aan je bezittingen. Wanneer je iets tofs koopt, maakt het je blij, maar daarna is het nieuwe er wel vanaf en wil je iets anders. Daarnaast maakt het ongelukkiger om te focussen op nieuwe dingen dan wat je al hebt,' zegt Dr. Thomas Gilovich, professor psychologie aan Cornell University.

Omdat een ervaring maar 'kort' duurt, wen je er niet aan. De herinneringen blijven wel bij je, en die blijven ook even cool, zo blijkt uit het onderzoek van Gilovich. Daarnaast zorgen gedeelde herinneringen voor een betere band tussen mensen dan het hebben van dezelfde spullen. 'Weet je nog toen we zo dronken waren op dat feest met kerst?' klinkt toch veel boeiender dan 'weet je nog dat we allebei de nieuwste iPhone hadden?'

Gilovich: 'Terwijl we heel blij kunnen worden van nieuwe spullen, zijn onze herinneringen veel belangrijker voor ons als persoon. We zijn een som van onze ervaringen.' Een groot voordeel: je hoeft niet zo je best te doen om miljonair te worden als je vroeger dacht. Dus, wil je gelukkig worden? Ga lekker een keer rijden in een Ferrari, in plaats van hem te kopen. Bekijk een vette film. Je kunt beter op vakantie gaan dan een huis als dit hebben. Duik in bed met je vriendin en maak haar helemaal gek. Ga goed uit eten, of neem een cocktail.