Whisky Business: Nederlands bier in Chicago

De Limburgse brouwerij Hertog Jan liet zijn befaamde Grand Prestige rijpen op bourbonvaten bij het Amerikaanse...

De Limburgse brouwerij Hertog Jan liet zijn befaamde Grand Prestige rijpen op bourbonvaten bij het Amerikaanse Goose Island. Playboy vloog met brouwers Johan Kranen en Milan Dams naar Chicago om alvast te proeven. Bier om van te nippen: ‘Een mooie fles om samen met vrienden te drinken.’

Lees ook: Wat stelt ons leger eigenlijk nog voor? 

De neus vol koffie, chocola stroperig klotsend tegen de binnenkant van m’n wang en een zoete tinteling van weet-ik-veel-wat-zoveel-weet-ik-niet-van-bier-maar-het-lijkt-wel-iets-bessigs op mijn tong. Voor dit bier, de Bourbon County Stout van Goose Island, staan mensen elk jaar rijen dik rond het hele huizenblok waar de brouwerij gevestigd is. Het wordt in gelimiteerde oplage afgevuld op Black Friday, de dag na Thanksgiving in Amerika. Noem het gerust de heilige graal voor liefhebbers van ambachtelijk gebrouwen bier. Eentje met een eindeloze prijzenkast, zó boordevol smaken dat zelfs rondbuikige juryleden moeten zoeken naar treffende superlatieven.

Hertog jan vatgerijpt Mike Siegel-2

Als je te laat was en je geluk online beproeft, kun je wel nog flesjes kopen op eBay.com. Voor een kistje met vier flesjes Bourbon County Stout van vorig jaar bieden mensen al gauw 160 euro. Let wel: vier LÉGE flesjes. Volle worden niet aangeboden. Precies dat goedje gaat nu rond in mijn mond. Een sensatie. Het lekkerste bier dat ik ooit dronk en dat voor iemand die ooit naar Westvleteren (een Vlaams dorpje dat dichter bij Calais ligt dan bij Gent) reed om een kratje Westvleteren 12 te halen. Een fles Bourbon County Stout kost een kleine 25 euro, maar dan krijg je ook – volgens de brouwmeester – een wervelvind te trotseren van ahornsiroop, pepertjes, toffee, melasse en vers tabak. Dit alles op een omgekeerde glijbaan met een hellingspercentage van 11 tot 15 aan alcohol en je weet: hier drink je er hoogstens eentje van op een avond. De Mont Ventoux beklim je zeg maar ook niet twee keer achter elkaar.

HertogJan Vatgerijpt bier fles-2

GRAND PRESTIGE

De brouwerij in Chicago is pionier op het gebied van bier rijpen op vat. Reeds in 1992 presenteerde Goose Island de beroemde imperial stout gerijpt op bourbonvaten. Inmiddels hebben ze een complex programma waarin er jaarlijks 20.000 vaten ingezet worden voor het rijpingsproces. Dat Hertog Jan samenwerkt met deze legendes mag bijzonder genoemd worden, maar je moet weten dat het ontstaan is toen een delegatie van Goose Island op bezoek was in het Noord-Limburgse Arcen begin 2015. Dat samenzijn an sich was niet zo raar, want beide merken zijn eigendom van de Belgische brouwerijketen AB InBev. Bij dat bezoek liet de meesterbrouwer van Goose Island zich zo inpalmen door de smaak van de Grand Prestige, dat hij ter plekke voorstelde om ‘m op vat te laten rijpen. Ze zouden in Chicago het kroonjuweel van Hertog Jan gaan brouwen en dat laten rijpen in bourbonvaten. Een dilemma voor de Limburgers, want zowel het recept als het gist moest daarvoor gedeeld worden.

Dit is het begin van de reportage. Lees de rest in de Playboy die nu in de winkel ligt. Hij is ook hier te verkrijgen, of lees het artikel op Blendle. Wil je het blad iedere maand op de mat hebben? Neem dan een abonnement.