De bijrol die autos in films en tv-series spelen, groeit soms uit tot een hoofdrol. Maar doorgaans gebeurt dat alléén als de auto in kwestie trucs uit kan voeren die met je lease-Prius volstrekt onmogelijk zijn. We zetten de meest gedenkwaardige movie cars voor je op een rijtje.
Lees ook: Superdik: racen met een Ferrari op het dek van een cruiseschip
11. LAMBORGHINI MIURA (1969) - THE ITALIAN JOBJa, wij weten ook wel dat het in The Italian Job voornamelijk om MINIs gaat. En toen BMW rond de eeuwwisseling met de nieuwe MINI kwam, was het een kwestie van tijd voor er een remake zou komen (waarbij het wat ons betreft trouwens vooral om Charlize Theron gaat). Met een MINI is verder niets mis, maar wij hebben ook zo onze principes: een Lamborghini Miura is waar hij ook verschijnt de coolste auto die er is ? en dus ook op het witte doek. Voor Miura-liefhebbers met een zwak hart is het echter af te raden om te kijken: de auto crasht. Voor de film werd gelukkig geen Miura gesloopt; de opnames werden gemaakt met twee Miuras. Voor de rijdende beelden werd een gaaf exemplaar gebruikt, terwijl voor de latere beelden een exemplaar in werd gezet dat al eerder gecrasht was. Gek genoeg is niet met zekerheid te zeggen welke Miuras gebruikt werden, want die informatie werd niet opgeslagen. Je leest het zelfs niet in The Making Of The Italian Job, een boek dat in 2001 verscheen. Een Britse Lamborghini-specialist kwam een jaar of twee geleden op de proppen met de auto die het waarschijnlijk is geweest. Het scheelt dat het bij een Miura weinig uitmaakt of je de originele filmauto hebt of niet, want een ritje in een Miura ? de eerste echte supercar ? is hoe dan ook een onvergetelijke ervaring.
10 VW KEVER (1969/2005) - HERBIEDe carrière van Lindsay Lohan, begonnen toen ze een peuter was, is er een van pieken en dalen. In 2005 stond ze op het punt af te glijden naar het diepste dal tot dan toe. Totaal oververmoeid moest ze zelfs de opnamen onderbreken van de film waarmee ze op dat moment bezig was. De film in kwestie was Herbie: Fully Loaded, een slap vervolg op de eerdere Herbie-films. In datzelfde jaar kwam ze maar liefst drie keer in het nieuws omdat ze met haar auto crashte ? nogal opmerkelijk voor iemand die een film maakt over een eigenwijs autootje dat zelf kan rijden, zonder dat een bestuurder zich ermee bemoeit. Hoewel de film niet direct juichend werd ontvangen en de acteerprestaties van Lohan ook niet bepaald Oscarwaardig bleken, leverde de film toch een stevige 144 miljoen dollar op. Met dank aan Herbie, de eigenwijze Volkswagen Kever die al vier keer eerder de kassas had laten rinkelen tot ze niet meer konden. De eerste keer gebeurde dat in 1969, de laatste keer in 1980 ? tot er in 2005 een nieuw vervolg kwam. Het succes zat overduidelijk niet in de acteurs, want die waren vaak per film anders. Zelfs de originele hoofdrolspeler, Dean Jones, was in slechts twee van de films te zien. De charme zat dan ook overduidelijk in de auto, die allerlei avonturen beleefde waarvan iedereen wel wist dat ze in werkelijkheid nooit zo konden gebeuren. Alleen al dat je tegen een auto praat, of dat een auto tegen jou praat, en dan hebben we het er nog niet eens over dat de auto zelfstandig kon rijden. Van die dingen die toen onwaarschijnlijk waren en nu gewoon in de showroom terug zijn te vinden.
9 KITT (1982) - KNIGHT RIDERIn een oogopslag zag je dat KITT, de auto van Michael Knight, duizend keer meer kon dan je eigen auto. Sluitend bewijs: het eighties knoppenfest op het dashboard. Zoals het dashboard van de Knight Industries Two Thousand was, zo moesten dashboards in de toekomst wel worden. Maar dat gebeurde niet. Amko Leenarts, de Nederlander die bij Ford verantwoordelijk is voor alle interieurs, legt uit waarom: In een film wil je dat in een oogopslag duidelijk is dat een auto echt héél veel kan. In een echte auto wil je mensen juist het gevoel geven dat je direct met een auto weg kunt rijden, zonder dat je eerst een hele studie van het instructieboekje moet maken. In dat licht bezien is het wonderlijk dat sommige dashboards van Ford wél een plasticbrij met willekeurig rondgestrooide knoppen lijken, maar dat komt misschien omdat Leenarts nog niet zo lang bij Ford werkt. Tot nu toe is hij namelijk alleen verantwoordelijk voor de nieuwe Fiesta en Fords supercar, de GT. Toch heeft hij wel een verklaring. Vroeger was het interieur niet zo belangrijk, dat was een soort troostprijs voor als je de buitenkant niet mocht ontwerpen. Voordat ik bij Ford werkte, werkte ik voor Peugeot. Toen ik daar in 2000 werd aangenomen, was ik daar de allereerste interieurdesigner. Kun je het je voorstellen?