Snuiven en likken - sex onder invloed van drugs

Sex en drugs gaan voor velen even geweldig samen als pizza en bier. Steeds meer Nederlanders vrijen onder invl...

Sex en drugs gaan voor velen even geweldig samen als pizza en bier. Steeds meer Nederlanders vrijen onder invloed van harddrugs. Wat er zo overheerlijk aan is en wat de gevaren zijn, zocht Playboy voor je uit.

Lees ook: Playboy & Poker

‘Als ik xtc slik, voelt het alsof ik in een ruimteschip van Star Wars plaatsneem,’ glundert Fleur. Ze is 28 en slikt weleens een pilletje, ook voor het vrijen. ‘Dan zoeft het heelal in volle snelheid langs mij heen en streel ik de sterren. Tegelijkertijd voel ik een hittegolf in mijn lijf opborrelen. Alsof er via mijn voeten twee handen naar boven gekropen komen en mij overal masseren, ook mijn kut, kont en borsten. Ik ben dan zo ontspannen. Onenightstands zijn vaak een zintuiglijk festijn.’

Het druggebruik in ons land rijst tegenwoordig de pan uit. Bijna één op de vijf Nederlanders tussen 20 en 30 jaar mikt af en toe een xtc-pilletje naar binnen, blijkt uit recent onderzoek van het RIVM. Vooral bij hoogopgeleiden gaat de drug er in het uitgaansleven in als zoete koek. Het taboe is stilaan aan het verdwijnen. In sommige clubs worden partydrugs als het ware confettigewijs rondgestrooid. Wie zegt dat-ie af en toe een pilletje slikt, weet dat weinig mensen daar nog raar van opkijken. Ook sex onder invloed van harddrugs, of kortweg drugseks, is in opmars. Met een feeststemming is het leven natuurlijk leuker, ook tussen de lakens.

sex drugs 2

Agendahedonisten

Onderzoeker en veldwerker Leon Knoops verdiept zich sinds 2010 in het fenomeen. Hij werkt voor Mainline, een organisatie die gezondheidsvoorlichting geeft aan drugsgebruikers, met als doel de gezondheidsschade te beperken. Zijn focus ligt op ‘chemsex’ in de gayscene. ‘Uit onderzoek blijkt dat homomannen ruim twee keer zo vaak met drugs experimenteren als heteroseksuele leeftijdgenoten. Mannen gebruiken sowieso vaker drugs dan vrouwen. Ook is de gayscene trendsetter op het gebied van sex onder invloed.’ Eind jaren negentig waren nieuwe drugs als GHB en ketamine vooral populair onder homomannen. Ruim vijf jaar later zagen onderzoekers het gebruik onder hetero’s stijgen.

Die middelen zijn niet per definitie lustopwekkend, zegt drugsonderzoeker Ton Nabben. ‘Het effect hangt samen met je verwachting. De een slikt een pilletje om uit te gaan, terwijl de ander wil verleiden.’ Nabben noemt deze groep ‘de sensualisten’. Vaak zijn ze eind 20, begin 30 en schromen ze niet om een cocktail van drugs en viagra te nemen. ‘De harde, geile kern doet dit regelmatig op fetisj- of swingersfeestjes. Maar wat de huidige jonge generatie in uitgaanssteden als Rotterdam en Utrecht typeert, is agendahedonisme. Zo genieten talrijke stelletjes enkele keren per jaar van sex en drugs door die weekenden netjes in te plannen. Want je hebt het druk en wil naast je deadlines halen ook nog naar de film, op vakantie en je Facebook bijhouden. Er valt uit zoveel te kiezen, dat ze ook drugsgebruik inplannen.’

Dit is het begin van de reportage over sex en drugs, lees de rest in de Playboy die nu in de winkel ligt. Bestel het blad hier of lees het artikel op Blendle. Nog gemakkelijker, neem een abonnement, dan sturen we iedere maand het blad naar je op.