André Hazes: ‘Ik heb altijd mijn vaders nummers gezongen, maar dat was niet goed genoeg’

Aan de vooravond van zijn derde album en in het jaar waarin hij zelf in Ahoy’ gaat spelen: André Hazes (nee, geen ‘junio...

Aan de vooravond van zijn derde album en in het jaar waarin hij zelf in Ahoy’ gaat spelen: André Hazes (nee, geen ‘junior’ meer, geen Dré) over zijn muziek, zijn familie, de liefde, de drank, vrouwen. En over zijn vader: ‘Ik draai hem elke dag, echt elke dag.’

Lees ook: Jonna Fraser: ‘Ondanks al die shine blijven mijn vrienden normaal doen.’

André Hazes ontvangt Playboy op een plek vol muziekgeschiedenis: in de Wisseloordstudio’s in Hilversum, waar vele wereldsterren, van U2 tot Tina Turner, van Iron Maiden tot Michael Jackson, aan hun platen werkten. Hazes zelf legt momenteel de laatste hand aan Ik Haal Alles Uit Het Leven, zijn derde album. De voorganger Leef werd een hit, de gelijknamige single een nog grotere. Hij is pas 23, maar zijn schouw staat al vol prijzen, waaronder de prestigieuze Edison voor Leef. Hazes ziet eruit als iemand op zijn piek. Hij oogt fit, lacht veel en heeft een sympathieke branie over zich, alsof hij elk moment ‘Kom maar op!’ gaat zeggen. Af en toe neemt hij een slok water. Wáter, ja: Hazes is op een soort dieet, dat zoals elk dieet geen dieet mag heten.

Terwijl jij er toch bepaald niet uitziet als de meeste volkszangers, die vaak ogen alsof ze worden uitbetaald in consumptiebonnen.De gemiddelde Nederlandse volkszanger ziet eruit of hij net een matras heeft opgegeten, en dat dan in een wit overhemd met een blauw colbertje. Daar wil ik van wegblijven, daar heb ik geen zin in. Ik wilde fit zijn, anders dan de rest. Ik ben ook dik geweest, hoor. Toen ik een jaar of 15 was, woog ik 90 kilo. Toen ik een keer een heel zware griep had, viel ik tien kilo af. Dat voelde beter, dus ging ik trainen, en toen viel ik nog eens tien kilo af. Toen leek ik wel een junk. Dat wilde ik ook niet, dus toen ben ik krachttraining gaan combineren met letten op mijn eten. Ik zit nu even bij de Weight Watchers omdat ik weer zo’n onderlaagje kreeg en ben mijn lichaam aan het reinigen, dus ik drink 20 dagen helemaal niet. Heel pittig, terwijl het pas dag één is. Nee, grapje, het is de zesde dag.

Als je in deze studio opneemt, ademen de historie en erfenis werkelijk in je nek. Zo word jij eigenlijk elke dag wakker: de muziekhistorie zit al in je naam, hij staat in je paspoort. Een zegen en een kruis tegelijk.Ik heet André Gerardus junior. Sinds de geboorte van de kleine is híj junior. Ik ben gewoon Hazes en mijn vader zou dan senior zijn. Ik merk dat mensen de naam André Hazes nog steeds weleens verwarrend vinden, maar dat is dan maar zo.En de erfenis, inderdaad: die heb ik altijd gevoeld, en ik heb dat ook zwaar gevonden. En het klopt, het is ook een zegen. De deur staat voor je open, maar eenmaal binnen moet je twee keer zo hard knokken. Ik heb altijd mijn vaders nummers gezongen; als naast mensen als Peter Beense ook iedere b- tot en met z-zanger in Nederland dat mag, dan ik zeker. Maar op een gegeven moment kwam daar kritiek op, dat ik het niet goed deed. En die mensen hadden wel gelijk, het was niet goed genoeg. Dat zie ik nu ook.

Jouw vriendin is 16 jaar ouder dan jij. Daar wordt in de pers altijd melding van gemaakt – nu ook weer. Is het vooral de buitenwereld die zich daar bewust van is? Of is haar leeftijd voor jou zelfs een bron van haar aantrekkingskracht?

Het antwoord op deze vraag, en de rest van het interview vind je in de Playboy die nu in de winkel ligt. Bestel het blad hier of lees het artikel op Blendle. Nog gemakkelijker, neem een abonnement.

https://www.youtube.com/watch?v=alzd-7d2KS0