Dertig dingen die je als man voor je dertigste moet hebben

Het draait in het leven om de kleine dingen, de details, kwaliteit en het maken van de juiste beslissingen. Tegen de tij...

Het draait in het leven om de kleine dingen, de details, kwaliteit en het maken van de juiste beslissingen. Tegen de tijd dat je dertig bent is het toch wel een beetje de bedoeling dat je langzamerhand alles op een rijtje hebt. Je bent niets verplicht natuurlijk maar er zijn enkele punten waar jij vast iets mee kunt. Al moet op de eerste plaats misschien staan dat je jouw leven niet meer laat afhangen van lijstjes. Een checklist kan echter geen kwaad. Tijd om de volgende zaken af te strepen. Heb jij alles al op orde?

Lees ook: 10 eigenschappen van mannen die altijd geluk hebben (en hoe jij dat ook krijgt)

1. Een plan

Boven alles is het tijd voor een plan. Je kan ambities en dromen hebben maar zonder plan ga je er niet komen.

2. Een diploma/opleiding

Nee, niet iedereen hoeft een mastergraad in zijn broekzak te hebben zitten. Er kan goed geld verdiend worden als monteur of lasser bijvoorbeeld. Wel handig als je blijft groeien, leren en ontwikkelen. Begin met de basis en haal een diploma, of twee.

3. Een huis

Koop of huur mag nog even beide. Zeker nu het kopen van een huis, meestal, niet te doen is. Afijn, dat studenthuis en je huisgenoten moet je wel in het verleden hebben liggen en rond je dertigste moet kopen toch wel binnen de mogelijkheden liggen. Al is het maar in de nabije toekomst.

4. Het besef dat je niet speciaal bent

Serieus, dat sneeuwvlokje... dat ben jij niet, vroeger niet en op je dertigste al helemaal niet. Wij ook niet. We geven het toe.

5.  Balans

Balanceer jouw carrière met je privé leven, jouw relatie met tijd voor jezelf en als er al kinderen om de hoek zijn komen kijken kan je wel raden dat je daar een hoop tijd aan zal moeten besteden. Maak toch tijd voor jezelf vrij, iedereen heeft dat nodig.

6. Een financieel buffer

Zet wat geld weg. Het schijnt zo te zijn dat de meeste mensen totaal geen spaargeld hebben en dat is problematisch. Zorg er in ieder geval voor dat je de twee duurste dingen in jouw huis direct kunt vervangen zodra ze kapot gaan.

7. Een pak

De pak verdwijnt uit het straatbeeld en ook op kantoren is informeel het nieuwe credo. Prima, maar je moet er op je dertigste op zijn minst één hebben voor de speciale gelegenheid.

8. Een boekenkast

Kennis is macht. Warren Buffet spendeert bijna de hele dag in de pagina's en Bill Gates leest iedere week een nieuw boek. Door de geschiedenis te leren kun je de toekomst voorspellen. Lees, leer en blijf ontwikkelen.

9. Een auto

Misschien een beetje een luxeproduct maar het bespaard tijd, maakt je mobiel en je kunt in noodsituaties overal rap zijn. Als het een beetje meezit kan je er ook mee pronken, indien je de juiste keuze bij de dealer gemaakt hebt. Leer ook hoe je de auto moet onderhouden.

10. Een sportschema

Nu meer dan ooit is het van belang om weer fit te worden en vooral te blijven. Je bent de dertig gepasseerd en hoewel je het niet wilt horen gaan nu de allereerste limieten van jouw lichaam tevoorschijn komen. Zorg voor je lichaam en het zorgt voor jou.

11. Een comfortabele stoel

Eentje waar je op zondag in kan lezen of waar je na het werk eventjes in tot rust kan komen.

12. Een stapeltje Playboy's

Oké eigenlijk moet je gewoon enkele goede koffietafelboeken hebben. Deze geven gespreksstof en leuken de kamer op. Voeg er enkele Playboy's aan toe en de salontafel is compleet.

13. Een paar goede flessen wijn en wijnkennis

Drink ze niet direct op maar laat deze flessen staan voor een speciale gelegenheid. Eigenlijk heb je twee voorraden nodig: de eerste gebruik je gewoon voor jouw wijntje in de momenten dat je er zin in hebt en de andere haal je uit de kast wanneer jouw ouders, baas, date of je beste vrienden komen dineren/borrelen.

14. Een geluidsysteem

En eigenlijk ook een platenspeler. Geniet van vinyl maar weet ook hoe je een feestje geeft met jouw dikke sound-system.

15. Stijl

Los van het eerder genoemde pak is het nu tijd om door te krijgen dat je niet met trends mee hoeft te lopen maar voor tijdloze stijl kan gaan.

16. Keukentools

De juiste set messen, meer dan één bord en een goed koffiezetapparaat. Ga ook voor kwaliteitspannen. Kan je nog niet koken? Zet dat dan bovenaan deze lijst.

17. Gereedschap

Een kist met kwalitatief hoogwaardig gereedschap. En leer het verschil tussen al die schroevendraaiers die er liggen.

18. Een ontstopper

Voor je hem nodig hebt moet je deze hebben liggen. Tien jaar geleden eigenlijk ook al.

19. Kunst

Kunst is een kwestie van smaak maar over smaak valt niet te twisten. Hang iets aan de muur waar je echt van geniet, waar je echt in gelooft, wat een redelijke investering is -en zijn waarde vasthoudt- en wat je niet bij de IKEA gekocht hebt.

20. Planten

Yep, planten in je huis zuiveren de lucht, zorgen voor een aangename geur en bewijzen dat jij in staat bent om voor levende organismen te zorgen. Daarmee pak je sowieso die ene date in.

21. Een reistas

Een mooie. Geen rugtas dus.

22. Glazen

Het juiste glas voor een single malt en het juiste bierglas voor een klassiek pilsje. Tijd om ook te leren wat het verschil is tussen een glas voor rode wijn en eentje voor witte wijn.

23. Een paspoort

Want je moet de hele wereld over kunnen reizen wanneer je er zin in hebt.

24. Een gevoel van verantwoordelijkheid

Ja, reis de wereld over wanneer je er zin in hebt maar begrijp wat voor consequenties jouw daden hebben. Begrijp wat voor invloed je kunt hebben. Je bent dertig! Nu luisteren mensen misschien eens naar je.

25. Financieel inzicht

Naast het feit dat je een financieel buffer moet hebben moet je ook begrijpen wat er in die brieven van de belastingdienst staat. Maak een balans, begrijp wat de bank te vertellen heeft en als het even kan verdiep je dan ook in de economie. Macro-economische ontwikkelingen zijn niet alleen interessant en een goed gespreksonderwerp, het stelt je ook in staat om dingen in perspectief te zetten. Zo voorkom je dat je op een verjaardag duf staat te zeuren over de belastingdienst.

26. Verzorgingsproducten

Met een beetje kwaliteit. Laat Eau de Cologne zitten en kom erachter waarom je voor Eau De Parfum en parfum moet gaan. Deodorant telt niet als luchtje. Oh, en je wordt een jaartje ouder dus ga voor die hydraterende gezichtscrème. Echt.

27. Reiservaring

Als je nog nooit verder dan Antwerpen of de camping nabij Bakkum bent geweest dan is het tijd om nu direct in een vliegtuig te stappen. Dit lijkt misschien in contrast te staan met punt 24 maar het moet. Weinig is zo leerzaam als reizen.

28. Zelfvertrouwen

Spreekt voor zich toch?

29. Ervaring tussen de lakens

Uit onderzoek is gebleken hoeveel sexpartners je gehad moet hebben voor je gaat hokken. Je bent dertig, blaas haar omver tussen de lakens!

30. Plezier

Je hebt niets aan alle bovenstaande punten als je er geen plezier in hebt. Voorkom stress en maak tijd vrij voor jouw hobby's. Neem tijd voor jezelf en begrijp dat je het niet iedereen naar zijn zin kan maken. Wel kun je alles zo aangenaam mogelijk voor jezelf maken, dat heb je zelf in de hand.

31. Een eigen mening

Bonus: alleen deze nog dan. Besef dat je jouw leven niet moet laten afhangen van online lijstjes. Je bent dertig man.