De 10 heetste musea ter wereld

Van hete kunst tot de recente geschiedenis van anticonceptie, van kuisheidsgordels tot het seksleven van robot...
@media (max-width: 679px){#fig-65e4514c214d3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e4514c214d3 img{#fig-65e4514c214d3 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65e4514c214d3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e4514c214d3 img{#fig-65e4514c214d3 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65e4514c214d3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e4514c214d3 img{#fig-65e4514c214d3 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65e4514c214d3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e4514c214d3 img{#fig-65e4514c214d3 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

Van hete kunst tot de recente geschiedenis van anticonceptie, van kuisheidsgordels tot het seksleven van robots: je vindt allerlei interessants in de musea van deze wereld die sex en erotiek als hoofdthema hebben gekozen. En die musea zijn ook nog eens ontzettend succesvol. Waar je ook binnenloopt, je breekt je nek over de (mede)toeristen. Hoe dat komt? Ongetwijfeld appelleert het aan de voyeur die in ons allen schuilt. Ja, ook in jou.

Lees ook: Reportage: de beruchte stad van voetbalgod Zinédine Zidane

Daarnaast is zo'n museum een geinige plek om te bezoeken met een paar maten. Of met je maatje. Ook aan stelletjes wordt namelijk goed verdiend. Misschien schudt zo'n bezoek de boel weer wat op. Een bezoek aan een seksmuseum of seksshop kan zelfs zo opwinden dat sommigen op zo'n plek al de behoefte voelen om los te gaan. In een van de zalen van het Erotisch Museum van Las Vegas werd ooit zo'n stelletje betrapt en op bewakingsbeeld gespot. Nog half ontkleed vluchtte het stel rechtstreeks in de armen van de opgetrommelde politie. In Vegas kan veel, maar niet alles, zo blijkt. De vele zalen en kamers die over sex gaan, triggeren natuurlijk niet alleen de instincten, maar ook de verbeelding. Misschien is dat wel waar de meeste bezoekers naar op zoek zijn. Bijkomend voordeeltje: de museumwinkel op het end doet vaak niet onder voor een gemiddelde seksshop. Had je altijd al wat gêne om die binnen te lopen, dan is die horde ook genomen. Enfin, voor als je nog geen plannen had de komende maanden en toe was aan cultuur snuiven: dit zijn de leukste seksmusea ter wereld.

 

AmsterdamRondkijken in de Rosse Buurt

erotisch museum-2

Er is een hele verdieping gewijd aan sadomasochisme, en de Sexy Art Gallery doet zijn naam eer aan qua artistiek meets erotiek. Het zijn slechts twee highlights van het Erotisch Museum in Amsterdam, een fiks gebouw op de Wallen dat ook nog eens een theater, bar, tijdelijke tentoonstellingen, seksshop en een kunstgalerie herbergt.

Wie naar de derde verdieping klimt, loopt de Sexy Art Gallery binnen. Een ideetje van twee Israeli, Zaki en Shiren Silverman. Die reisden de hele wereld over en landden uiteindelijk in de hoofdstad. Nu verkopen ze in hun galerie, waar provocatie nooit ver weg is, erotische kunst in alle soorten en maten.

Het mooie hier is dat je allerlei unieke objecten ziet staan, liggen en hangen. Als je snuffelt naar een souvenir, heb je dus wel een one of a kind. En ook nog eens een modern kunstwerk. Er is voldoende keuze voor alle smaken: fotografie, schilderkunst, beeldhouwkunst, digitale kunstlampenkappen en nog veel meer: de Silvermans discrimineren niet.

Als je het artistiek gezien wel gelooft, bezoek dan een erotisch showtje in het theater van dit museum. Onder het genot van een drankje, omringd door rood fluweel, geniet je van erotisch entertainment. Let op! Wie op de eerste rij zit kan de lul zijn.

erotisch-museum.nl

Opmerkelijk:Wie toch in de rosse buurt rondhangt, kan een bezoekje brengen aan de fameuze en erotische Bananenbar, een van de meest excentrieke plekjes van Amsterdam. Hier lopen topless meiden rond die je drankjes serveren, lapdances uitdelen en andere dingen doen. Met bananen. Wie vrijgezellenfeestjes of veel mannen om zich heen haat, blijft hier weg.

 

ReykjavikDe maat nemen

fallus museum-2

Het doel bij oprichting was zuiver wetenschappelijk, maar er is geen twijfel mogelijk: bij het IJslandse Phallological Museum kom je vooral pikken kijken. Uit nieuwsgierigheid. Nergens vind je meer fallussen van zoogdieren dan hier op dit malle eiland.

Wie ooit door een ruimte wandelt waar alle penissen van walvissen en orka's bij elkaar staan, is daarna voorgoed een ander mens. De gehele collectie, die om hen moverende redenen vooral door Italianen wordt bezocht, bestaat uit 209 penissen en penisonderdelen die tot alle aardse en zeezoogdieren behoren in dit land. Walvissen, ijsberen, zeehonden, walrussen, rendieren, nertsen, muizen enz.: het is er allemaal.

De ultieme show-off, de meest indrukwekkende winnaar van 'wie heeft de langste?'? De potvis. Niet minder dan twee meter heeft deze jongen tot zijn beschikking. Dit in tegenstelling tot de spitsmuis, die het met twee millimeter moet doen. Wie nu komt met 'beter een kleine die steigert...' is af. Als je klaar bent met koekeloeren kun je je nog vergapen aan allerlei kunstobjecten die horen bij het thema van dit museum. En aan zilveren reproducties van de pikken van het nationale handbalteam van IJsland.

phallus.is

Opmerkelijk:Het museum heeft van een aantal mensen al een soort peniscodicil ontvangen. Die willen per se dat hun fallus na hun dood ook schittert in de collectie. We oordelen niet hoor, maar: jeetje.

 

ClevelandAlles over anticonceptie

cleveland museum-2

Oké, hier duiken we even de wetenschappelijke hoek in, maar we kunnen de verzameling van Percy Skuy gewoonweg niet negeren. Percy verzamelde namelijk alles wat te maken heeft met anticonceptie. En dat levert een collectie op die uniek is in de wereld.

Het resultaat is een geschiedenislesje over de methodieken die mensen hanteren om geen koters te maken. Prototypes, artefacten, geschriften, Skuy (directeur van een farmaceutische toko) verzamelde het allemaal. Sinds 2004 vormt zijn verzameling een onderdeel van het museum van het Dittrick Medical History Center in Cleveland, Ohio. Dit is de rijkste en meest complete collectie van historische anticonceptiemiddelen in de wereld, met een teller die nu op 1.100 stuks staat. Variërend van vroege condooms gemaakt van de darmen van schapen tot het eerste spiraaltje.

Een wat meer wetenschappelijke insteek dan bij de andere zaken op deze pagina's, maar desalniettemin een plek waar het cool rondsnuffelen is.

artsci.case.edu/Dittrick

Opmerkelijk:Je kunt hier ook interessante, oude teksten vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van authentieke aantekeningen van de befaamde 18e eeuwse libertijn Casanova. Die stelde voor dat, om kleine casanovaatjes te voorkomen, geliefden een uitgeknepen halve citroen inbrachten voor de daad.

Dit is het begin van de reportage over seksmusea. De rest vind je in de Playboy die nu in de winkel ligt. Bestel het blad hier of lees het artikel op Blendle. Nog gemakkelijker, neem een abonnement.

Laatste nieuws