Morgen begint de 24 uur van Le Mans dit is alles wat je moet weten

Dit weekend kunnen we genieten van de 24 uur van Le Mans, één van de meest iconische races en de bekendste endurance-rac...

Dit weekend kunnen we genieten van de 24 uur van Le Mans, één van de meest iconische races en de bekendste endurance-race ter wereld. In 24 uur tijd rijden 60 auto's (met ieder drie coureurs die elkaar afwisselen) zo veel mogelijk rondes over Circuit de La Sarthe dat in de buurt van het stadje Le Mans in Frankrijk ligt. Daar ontleent de race dan ook logischerwijs zijn naam aan. Het is dit jaar de 85e editie van de race. Vorig jaar won het Porsche team met de coureurs Neel Jani, Marc Lieb en Romain Dumas. In totaal reden ze 384 ronden en legden ze zodoende een afstand van 5233.54 kilometer af.

Lees ook: Dit zijn de mooiste straatrally's voor supercars

De eerste editie vond plaats in 1923, sindsdien wordt de race ieder jaar gehouden op het circuit dat deels openbare weg is. In totaal is het circuit 13,629 kilometer lang wat het één van de langste circuits ter wereld maakt. Ter vergelijking, de Nürburgring is slechts 5,148 kilometer lang. Het Circuit de la Sarthe kent 21 bochten waarvan het merendeel bestaat uit chicanes na erg lange rechte stukken. Op het circuit vond één van de bizarste ongelukken uit de racegeschiedenis plaats. Tijdens de Le Mans van 1955 schoot coureur Pierre Levegh met zijn wagen het publiek in. Levegh zelf en maar liefst 82 omstanders kwamen om het leven.

https://www.youtube.com/watch?v=JEk85gKJN6k

https://www.youtube.com/watch?v=qP4JTXBiiQ4

Zie hier een volledige onboard-video van Johnny Herbert in 2011

https://www.youtube.com/watch?v=WHxK_KkZN18&t=157s

Ronderecord

Tot zover het verleden. Als we kijken naar de Le Mans van dit jaar dan is er nu al genoeg interessants te zien en te vermelden. Zo slaagde de Japanse Kamui Kobeyashi er gisteren in om het ronderecord van het circuit te verbreken. Hij voltooide een volledige ronde in 3.14.791 wat een bizarre tijd is. Hiermee behaalde Kobeyashi de pole position, op de tweede plek staat de Porsche van Neel Jani (zijn beste rondetijd was 3.17.256 en op de derde positie staat eveneens een Porsche, die van Earl Bamber (zijn team won in 2015, hij reed toen samen met Nico Hülkenberg en Nick Tandy).

De klassen

Hoewel zestig wagens tegelijk aan de start verschijnen zijn deze allen opgedeeld in vier verschillende klassen te weten de LM P1, LM P2, LM GTE PRO en de LM GTE AM.

De LM P1 geniet doorgaans de voorkeur en is vaak favoriet omdat hier belachelijk snelle wagens van ongeveer 900 kilogram in rijden. Je treft hier conceptwagens van Porsche en bijvoorbeeld Toyota aan. Het is ook de kleinste klasse van de race, slechts zes LM P1 wagens rijden mee.

In de LM P2 kom je hele toffe conceptwagens tegen die net een tandje goedkoper zijn dan hetgeen je in de LM P1 klasse tegenkomt. In deze klasse tref je Team Nederland met hun Dallara aan.

Dan heb je nog de LM GTE PRO dat bestaat uit supercars met professionele coureurs en de GTE AM, net zo veel gave wagens maar toch het meest amateuristische van de vier.

Racing Team Nederland

Het Nederlandse team behaalde de 23e positie. Hier tref je Frits van Eerd (de grote eindbaas van supermarktketen Jumbo) en de formule 1-coureurs Rubens Barrichello en Jan Lammers aan. Lammers deed 22 keer mee aan de Lemans. Eerd en Barrichello verschijnen voor het eerst bij de L Manse. Ze rijden in de herkenbare, Jumbo-geel gekleurde Dallara.

Naast het Nederlandse team rijden nog enkele Nederlanders mee, zo treffen we Ho-Pin Tung aan voor Jackie Chan Racing, de welbekende Jeroen Bleekemolen rijdt voor Keating Motorsports en dan heb je nog Rik Breukers voor ARC Bratislava.

Morgen begint de race om 15:00.