Glijden door het zuiden van Frankrijk in de DS 9 Opéra

De DS 9 was al een ultradeftige limo, maar voor dit modeljaar is er nog een luxere versie aan toegevoegd: de Opéra. Wij gleden er zalig mee door het zuiden van La Douce France.

Opera

Al een aantal kilometers hier op een smalle route départementale ten zuiden van Lyon zit er een walmend vrachtwagentje voor ons. We worden ongeduldig. En de drukkende GTI achter ons al helemaal. Dan doet zich een gaatje voor. We trappen het gaspedaal in en de DS 9 klimt in de toeren en schakelt nu ook zijn tweede elektrische motor op de achteras in. De chique voiture knalt naar voren als een Rafale-straaljager op het vliegdekschip Charles de Gaulle. Zelfs de GTI, die ook flink aan het gas hangt, wordt een stipje in de Franse zon.

Van alle markten thuis

Sprinten kan-ie dus, maar majestueus schrijden — bijvoorbeeld in een zinderende Parijse zomeravond — staat deze godin ook fraai. Op het moodboard figureren bijvoorbeeld de Eiffeltoren by night (kijk voor de grap eens naar het lichtspel van de koplampen, de glazen piramide op het plein voor het Louvre komt via subtiele driehoekmotiefjes terug in het interieur en dashboard) en natuurlijk ook het Franse Focal, dat een kristalhelder geluidssysteem in dit topmodel levert met veertien speakers. Selecteer in de rijmodi de optie ‘Comfort’ en de trip is gericht op zweven, als zat je op een vliegend tapijt.

Verrassingen

De DS 9 zit vol easter eggs, die verwijzen naar de godin uit 1955. Meest opvallend zijn de knipperlichten in de achterste stijl. Houden wij van! Met dit slagschip wil het Stellantis-concern  —  net als die premium mode- en cosmeticamerken uit Parijs — een Fránse grandeur uitstralen. Noem deze grote Fransoos gerust een rijdend 7de arrondissement, qua finesse en elegantie. Vooral achterin – de wielbasis is bijna 2.90 meter – bekruipt je dat heerlijke cocongevoel in premium gestikt leer in horlogebandmotief en materiaal. De beenruimte op de tweede rij is van Lounge-niveau. Voor dit modeljaar is de DS 9 voorzien van het Irissysteem. Deze multimedia-opzet heeft een volledig vernieuwde interface die geheel naar eigen voorkeur is te configureren en te personaliseren. De interface is responsief, ziet er fraai uit en wordt ondersteund door natuurlijke stemherkenning. Handig zijn trouwens ook de widgets op het 12 inchscherm. Ervaar de DS 9 in de puissante Opera-versie en je beseft meteen waarom limousine ook alweer een Frans woord is.