In gesprek met Tom Bulleit over Bulleit Bourbon 10-Year-Old

Ter gelegenheid van de Europese lancering van Bulleit Bourbon 10-Year-Old is oprichter Tom Bulleit op reis door Europa....

Ter gelegenheid van de Europese lancering van Bulleit Bourbon 10-Year-Old is oprichter Tom Bulleit op reis door Europa. Tijdens een stevige lunch met whiskey en uiteraard een goed stuk vlees in het Amsterdamse Cannibale Royale (ja we hebben het zwaar) vertelde hij ons alles over zijn geliefde bourbon en hoe Bulleit zich de afgelopen jaren heeft weten te ontwikkelen tot een speler van formaat.

Lees ook: Deze spotgoedkope dranken vielen wereldwijd in de prijzen

We nippen aan onze tien jaar oude bourbon terwijl Tom van wal steekt en ons de geschiedenis van zijn drank leert. Tijdens de jaren dertig van de 19e eeuw zou zijn achter, achter grootvader Augustus Bulleit in Louisville Kentucky een eigen bourbon gedistilleerd hebben met 95% rogge. De beste man verdween echter met koets en al toen hij zijn vaten door New Orleans vervoerde. Tot op de dag van vandaag heeft de familie geen idee wat er met hun voorouder gebeurd is maar het recept bleef bewaard en heeft ruim honderd jaar stof gevangen.

In 1987 besloot Tom Bulleit, die als militair in Vietnam diende en thuis bij een advocatenkantoor terecht kwam, om alles op alles te zetten en het oude bourbonrecept nieuw leven in te blazen. Met succes want wij zijn tijdens de lunch ontzettend aan het genieten van de tien jaar oude bourbon. Op de vraag of het hele verhaal ooit in een biografie gestoken gaat worden lacht hij en geeft hij aan dat het best een mogelijkheid is maar dat hij eerst nog veel te vertellen heeft over de whiskey zelf.

Bulleit is bij uitstek een bartenderswhiskey waarmee tientallen cocktails gemaakt kunnen worden. In de Verenigde Staten is de bourbon omarmt door de hipste cocktailbars en staat de Bulleit Boilermaker, de Kentucky Mule of een Frontier Old Fashioned steevast op het menu. Eerder schreven wij in het blad over de Bulleit Boilermaker wat een variant op het kopstootje is. Men neme een maatje Bulleit en voegt dit toe aan een goede Indian Pale Ale of een trippel-biertje. Houd je duim op de opening, draai het flesje eenmaal om en drinken maar.

Dat Bulleit geliefd is bij cocktailshakers en mixologen komt door de smaak die in een cocktail niet overheerst maar ook omdat Tom Bulleit zelf ooit van bar naar bar ging, hopend dat hij een paar flessen kon slijten. Dit bleek geen gemakkelijke opgave, de hoeveelheid keren dat hij nee te horen krijg kon hij zich niet meer heugen maar langzamerhand slaagde hij er na aandringen wel degelijk in om zijn flessen in de betere bars op de plank te krijgen. Het bewijs dat je met een gezonde portie doorzettingsvermogen en bescheidenheid als ondernemer een heel eind kan komen.

‘Bulleit is een perfecte bourbon voor in cocktails maar ook puur moet je de tien jaar oude variant geproefd hebben. De bourbon begint met aroma’s van rijke, geroosterd eiken, een vleugje vanille en gedroogd fruit. In de rokerige afdronk valt karamel te bespeuren. Giet enkele druppels water in de whiskey om de smaken los te krijgen en geniet ervan, vertelt Tom Bulleit ons terwijl we met hem proosten. Wij nemen Tom’s advies met plezier ter harte.

Vanaf augustus is de fles beschikbaar in Nederland.

Can’t believe it’s been 30 years since Tom Bulleit left his job to start making whiskey. Here’s to 30 more.

Een bericht gedeeld door Bulleit Frontier Whiskey (@bulleitwhiskey) op