Wat maakt de Paul Newman Rolex Daytona zo bijzonder?

Volgende maand gaat er een Paul Newman Rolex Daytona onder de hamer in New York. De verwachting is dat het klokje meer d...

Volgende maand gaat er een Paul Newman Rolex Daytona onder de hamer in New York. De verwachting is dat het klokje meer dan vijf miljoen dollar op gaat leveren. Wat maakt deze Rolex zo bijzonder?

De Paul Newman Rolex Daytona is een van de meest mythische en legendarische horloges die er bestaan. Het officieuze Paul Newman-label wordt vandaag de dag gebruikt om een Rolex Cosmograph Daytona Oyster (met de typenummers 6239, 6241, 6262, 6263, 6264 en 6265 voor de echte kenner, red.) aan te duiden. Daarbij moeten de horloges ook van een van de vier vaste kleurencombinaties zijn voorzien. De naam van de acteur werd voor het eerst met het horlogemerk in verband gebracht toen zijn vrouw,Oscar-winnares Joanne Woodward, hem in 1972 een Chronograph Daytona cadeau gaf toen hij met autoracen begon.

Lees ook: Op zoek naar een nieuw horloge? De beste klokjes onder de 1000 euro

Het Paul Newman-type is tegenwoordig de meest gezochte vintage Rolex. Ondanks dat er de voorbije jaren een aantal Paul Newman Daytona’s geveild zijn - waaronder vorig jaar eentje voor maar liefst 2,5 miljoen dollar - is de verwachting dat het horloge dat op 26 oktober onder de hamer gaat, zomaar eens het dubbele kan gaan opleveren. Waarom in hemelsnaam? Omdat deze Rolex van Paul Newman zélf is geweest. Newman’s eigen Ref. 6239 met persoonlijke inscriptie (‘Drive Carefully Me’) is nog nooit publiekelijk aangeboden geweest. Het pronkstuk wordt ingebracht door James Cox, een man die ooit gedatet heeft met Newman’s dochter Nell. Hij zal wel goed in de familie gelegen hebben. Overigens gaan de opbrengsten van de veiling naar de liefdadigheidsinstelling van Nell die zich inzet voor het milieu, dierenwelzijn en de bio-industrie: de Nell Newman Foundation.

Misverstand

Toen Newman voor het eerst de Rolex Daytona droeg, kon hij niet vermoeden dat het een legendarisch model zou worden. De waarde ervan is inmiddels torenhoog en een goed onderhouden exemplaar kan zelfs meer dan 100.000 euro opbrengen. Toen Newman in 2003 voor het Goodwood Magazine werd geïnterviewd, wilde de journalist alles weten over het verhaal achter die bijzondere wijzerplaat. Volgens Paul Newman berustte het allemaal op een misverstand. Het horloge dat hij van zijn vrouw had gekregen, had volgens Newman een gewone wijzerplaat en geen 'Paul Newman Dial'. Als bewijs deed hij de Daytona die hij droeg af en liet hij de journalist de gravure op de achterkant zien. Er stond: ‘Drive Carefully, Joanne’. Dat horloge had dewijzerplaat van een gewone Daytona. Het misverstand lijkt te zijn begonnen met een cover van het invloedrijke modeblad MODA. In de jaren tachtig had het blad een omslag met Paul Newman die een Rolex Daytona Ref. 6239 droeg met een wijzerplaat die vanaf dat moment bekend werd als de 'Paul Newman Dial'. Er was echter een probleempje. Het horloge dat Newman op de foto droeg was niet zijn eigen horloge, maar was uitgekozen door de stylist van het modeblad.

Lees de hele feature op Blendle of in de Playboy die nu in de winkel ligt en hier verkrijgbaar is.