Vanaf vandaag is de Iphone x beschikbaar, is het toestel de hype waard?

Tien jaar geleden veranderde Apple alles met de eerste generatie iPhones, nu tien jaar later wil Tim Cook & Co. alles weer veranderen met de iPhone X.

iPhone X

Met de iPhone X heb je meer dan een kleine update in je handen waarmee je enkel een paar nieuwe emojis krijgt (al krijg je wel de kersverse 3D emojis natuurlijk). Nee, dit is een telefoon die volgens velen de nieuwe standaard gaat neerzetten wat betreft mobiele technologie. Je hoeft geen Apple-fan te zijn om te begrijpen dat de X impact gaat hebben. Online was het toestel in enkele minuten uitverkocht en deze week lagen her en der al mensen in tenten en met slaapzakken voor de Apple-stores en op het Leidseplein staan vandaag honderden mensen in de rij voor het apparaat. Natuurlijk is er ook kritiek, sommigen denken dat de X het begin van het einde voor Apple is en anderen stellen dat de X pijnlijk het glazen plafond van de mobiele technische sector toont. Er is volgens hen meer innovatie nodig, een flexibel scherm bijvoorbeeld, eentje die je oprolt en die je zonder beschadiging naar je broertje kunt gooien omdat hij voor de tv staat. Hoewel Samsung daar waarschijnlijk mee bezig is mag het duidelijk zijn dat die ontwikkeling nog even op zich laat wachten. 

Prijzig

De iPhone X kost je op zijn minst 1.159,00 euro. Dat is een stevige investering, de hoofdredacteur Erik Slivka van MacRumors vertelt dat het de investering meer dan waard is maar dan wel als het toestel je hetgeen geeft waarnaar je opzoek bent. Wil je bijvoorbeeld alleen een upgrade van de camera dan kun je beter voor een 8 of 8 plus gaan. Daarnaast zijn sommigen nog altijd gedramatiseerd door het gemis van de koptelefoon jack en zitten ze er niet op te wachten om de homeknop kwijt te raken. Simpel gezegd is de 8 een betere optie wanneer je graag bij het bekende blijft. Je krijgt dan namelijk gewoon je LCD-scherm en homeknop. Bij de X ligt dat net even anders. 

@backlink(206805)

De camera

De camera van de X is ongeveer hetzelfde als die van de 8 Plus, beide hebben 12 megapixel, beide hebben ze dezelfde software features en beide hebben ze dezelfde zoom-opties en filters. Vooral de camera aan de voorkant van de X krijgt wat betere tech dan de 8 plus. Je krijgt hier nu een true-depth camera waarmee diepte nog intenser vastgelegd kan worden. Natuurlijk heeft de camera ook gezichtsherkenning-software waarmee je de inmiddels veelbesproken 3D emojis kunt maken en via jouw eigen gezicht kunt animeren. Lijkt ons geinig maar niet baanbrekend. 

Veiligheid

Heb jij privacy hoog in het vaandel staan? De X laat de vingerafdrukscanner voor wat het is en gaat aan de slag met gezichtsherkenning-software. We hebben dit al eerder gezien bij Android-toestellen dus ook heel baanbrekend is het allemaal niet maar omdat de telefoon jouw gezicht via infrarood volledig scant schijnt het veiliger te zijn dan een vingerafdrukscanner. Alleen even letten op je tweelingbroer of zus wanneer je die hebt. Apple heeft beloofd dat de data van jouw gezicht alleen op het toestel blijft staan en dat dit niet bij henzelf opgeslagen wordt. Neem dat maar met een korreltje zout.

OLED

Concurrent Samsung pakt de centen wat betreft het OLED-scherm. Niet alleen was het merk veel eerder met de betreffende technologie, ze leveren ook de schermen aan Apple. En daar moet concurrent Apple grof geld voor betalen. Wat dat betreft heeft Samsung Tim Cook nog even in zijn zak. Naar verluidt betaald Apple ongeveer 130 dollar per scherm aan Samsung dus bij iedere verkochte iPhone verdient Samsung ook. Heb je een absolute hekel aan Samsung? Dan moet je bij het LCD-scherm blijven.

@backlink(207211)

Reparaties 

Naast het OLED-scherm is de rest van het toestel ook van glas. Edge to Edgde dus, dat ziet er goed uit maar goedkoop is het niet. We weten hoe graag mensen met hun telefoons gooien dus ben jij het type die nog nooit tot het einde van zijn abonnement gekomen is omdat je door de barsten het bos niet meer zag? Wie weet dan even nadenken over opties met minder glas. Repareren kost je namelijk zeker 320 euro. 

Draadloos laden

De glazen achterkant kan energie absorberen, dankzij een chargingpad kun je nu jouw iPhone dus ook draadloos opladen. In de toekomst wil Apple met een AirPower mat komen, hier kun je dan al je Apple producten opleggen om ze op te laden. Roep dus een telefoon, smartwatch en iPad op het matje en ze laden allemaal tegelijk op. 

Dus?

Dus ja, de hype is het toestel zeker waard. Het is gaaf en hij ziet er geweldig uit maar je kunt best even wachten met de aanschaf. De prijs daalt vanzelf en volgens Slivka is de X het toestel van volgend jaar dat nu een jaar te vroeg is. Daarnaast is het toestel moeilijk te verkrijgen door de grote vraag en je hebt nog kans op een hoop bugs omdat het toestel nog in zijn kinderschoenen staat. Kijk, als je echt niet kunt leven zonder de allerlaatste tech en je bent verslingert aan het design, dan moet je het gewoon doen, zeker als je nog wat spaargeld hebt liggen. Heb je nog een perfect werkende telefoon? Hou die dan nog lekker even. Wil je minder uitgeven en maakt het OS of het design je niets uit? Laten we eerlijk zijn, bijna alles wat de X kan kan de Galaxy S8 ook maar dan voor minder. Behalve geanimeerde poepemoji's versturen.