Vrijmibo-cocktail: de Tuxedo (No.2)

Het is weer tijd voor de vrijmibo, wij hebben alvast een aantal flessen gin en vermouth ingeslagen omdat we aan de Martini zouden gaan maar de Tuxedo is eigenlijk een betere keuze. Zo maak jij hem.

Tuxedo no.2

Verhaal

De Tuxedo (No.2) is een neefje van de Martini, veel van de ingrediënten zal je dan ook herkennen. Zowel de Martini als de Tuxedo kennen veel varianten, logisch want in iedere bar gaat al 250 jaar lang een beetje bartender op zoek naar een eigen variant. De Tuxedo is naar verluidt vernoemd naar de Tuxedo Club in Jersey City. Ergens in de jaren tachtig van de negentiende eeuw begon dit drankje aan zijn opmars. Kleed je classy, zet wat jazz aan en maak de Tuxedo (No.2).

@backlink(183427)

Ingrediënten

- 6 cl gin (volgens de International Bartenders Association Old Tom Gin)

- 4.5 cl droge vermouth

- Een halve barlepel Luxardo Maraschino

- Enkele druppels absint 

- Een scheutje oranjebitters

Giet het geheel in een shaker met ijs en schud tot het drankje ijskoud is. Schenk dan uit in een martiniglas. Garneren doe je met een kers of een citroenschil. Sommigen drinken liever geen absint in de Tuxedo, ze spoelen het glas dan eerst met een klein scheutje van de loeisterke drank en gooien de absint dan weg net als bij een Sazarac. Dat raden wij overigens ook aan.

Word een expert

Zoals gezegd zijn er eindeloos veel variaties te bedenken. Experimenteer zelf met de ingrediënten en vooral met welke gin je toevoegt. Old Tom Gin was in de negentiende eeuw erg populair in Engeland. Tegenwoordig kom je het steeds minder tegen. Old Tom stampt af van het standbeeldje van een zwarte kater (Old Tom genaamd) die in pubs buiten hing. Door de muur van de pub heen werden op illegale wijze vaak shotjes gin verkocht. De Britse overheid probeerde destijds om men minder gin te laten drinken omdat het nogal uit de hand liep met het borrelgedrag van de Britten. Dankzij belastingen en lastige vergunningen werd de verkoop van gin een shady zaakje.