Zelfs rookruimtes zijn in de horeca niet langer toegestaan

Even een sigaret roken in de rookruimte is er niet meer bij. Tijd om naar buiten te hobbelen of te stoppen.

rookruimtes verboden horeca

Terwijl nog altijd veel deuren van horecagelegenheden rond een uur of twee sluiten wil je naar buiten voor dat ene saffie, jammer want als je er vervolgens niet langer in mag en er is geen rookruimte dan zul je de dosis nicotine moeten vergeten. Binnen roken is er vanaf nu helemaal niet meer bij, zelfs niet in de rookruimte. Het gerechtshof in Den Haag besloot vandaag dat er geen uitzonderingen voor roken mogen zijn in clubs, restaurants, hotels en cafés want dit is in strijd met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik.

@backlink(208899)

Volgens het hof zouden niet-rokers een sociale druk kunnen voelen om naar mensen in rookruimtes te gaan, zelfs als ze dat dus niet willen. Als je sociale druk voelt om een rookruimte binnen te gaan dan heb je wat ons betreft de ruggengraad van een aangespoelde kwal maar vooruit, we begrijpen wel dat niet-rokend personeel liever niet even de glazen komt halen in een hok waarin je een vuurtoren nodig hebt om de uitgang te vinden. 

In 2016 ging het verbod op rookruimtes niet door, nu dus wel. Volgens branchevereniging Horecabrains is het een doodsteek voor de Nederlandse horeca. Het initiatief Stichting Clean Air Nederland heeft de rechter weten te overtuigen.