Glansrijk honderd jaar oud worden? Volgens deze onderzoekers doe je dat zo

Waarom sommigen ouder worden dan anderen is nog altijd grotendeels een mysterie. Natuurlijk weten we dat bepaalde variabelen invloed hebben en nieuwe inzichten lichten een tipje van de sluier op.

hoe word je oud

Opvallend genoeg meldt de Amerikaanse neuroloog Claudia Hawas dat veel ouderen die een leeftijd van hoger dan negentig jaar bereiken in hun leven roken of gerookt hebben. Ook enkele borrels per dag werden met genoegen genuttigd en zelfs een klein beetje overgewicht was niet uit den boze. 

@backlink(209183)

Het mysterie van het ouder worden

Jarenlang wordt het fenomeen van het ouder worden onderzocht en altijd is veronderstelt dat het de bedoeling is om zo min mogelijk te drinken, niet te roken en veel te sporten om overgewicht tegen te gaan. Dat sporten blijkt inderdaad belangrijk maar slechts een kwartier intensief bewegen per dag zou al voldoende zijn. Te dik in de kist kan ook gewoon op je honderdste. 

Emily Rogalski

Maar als je dus gewoon kunt drinken, roken en eten wat je wil waarom wordt de één dan zo veel ouder dan de ander? Volgens neuroloog Emily Rogalski heeft dat onder andere te maken met de hersencellen die Von Economo-neuronen genoemd worden. De neuronen zorgen voor een goede communicatie tussen verscheidene gebieden binnen het brein. Claudia Kawas geeft aan dat je jouw hersenen langer kunt gebruiken door ze simpelweg te gebruiken. Use it or lose it ja. Superbejaarden die de honderd bijna aantikken bleken sociaal erg actief te zijn, veel tijd aan hun hobby's te besteden en veel van hen begonnen na hun pensioen nog een carrière. 

Wees een levensgenieter met de jusite balans

Conclusie? Beweeg een beetje, zorg voor weinig stress, blijf actief en heb een positieve kijk op het leven. Gemiddeld sliepen de superbejaarden acht uur per nacht. Zet de hersenen aan het werk en blijf leren, blijf daarnaast betrokken bij je sociale contacten of de gemeenschap. Zodoende kun je naar het schijnt zelfs alzheimer tegengaan. Je weet wat je te doen staat.

Iets meer leven als Gianluca Vacchi dus.

Bronnen: Knack, Telegraaf, The Guardian