Toen de showroom van Louwman Exclusive net geopend was, ontstonden er files op de A2. Inmiddels zijn voorbijsuffende forenzen er enigszins aan gewend. Maar wie heeft er weleens een kijkje binnen genomen? Geen zorgen, dat deden wij voor je.
@backlink(209827)
Evert Louwman is een erkend autoliefhebber. ‘Zijn’ museum, het Louwman Museum in Den Haag, behoort tot de allerbeste automusea in de wereld. Alleen het bedrijf waar hij jarenlang eindbaas van was, verkocht nogal zielloze auto’s. Bijna een eeuw geleden werd het opgericht als Louwman & Parqui, en in die eeuw was het onder meer importeur van Alfa Romeo, Chrysler en Morgan. In 1964 werd het bedrijf de allereerste importeur van Toyota in Europa. Later kwamen daar nog de merken Suzuki, Daihatsu en Lexus bij. In 2010 ligt de nadruk op het merk Toyota, dan het tweede merk in Nederland. Met dank aan de geldende belastingregels is het met name de Prius die niet aan te slepen is. Prima auto verder, maar liefhebbers halen er hun schouders voor op. Toch spreken diezelfde liefhebbers juist in dat jaar onafgebroken over Louwman, want in de zomer van 2010 verhuist het Louwman Museum van Raamsdonksveer naar Den Haag. Bijna pal naast Huis ten Bosch is een privécollectie te zien die zijn weerga in ieder geval in Europa niet kent. Geen wonder dat prinses Beatrix, toenmalig koningin én buurvrouw, de opening verricht. Voor de dagelijkse business van Louwman verandert dat allemaal niets – dat blijft Priussen schuiven. Tot begin 2012.
Files
Midden in een economische crisis baart Louwman opzien door de bekendste autoshowroom van Nederland over te nemen, die van Hessing, pal aan de A2. Net als Louwman was Hessing jarenlang een bekend familiebedrijf in de autoindustrie, maar waar Louwman zich op huis-tuin-en-keuken-karretjes richtte, opereerde Hessing in het exclusieve segment. Vanuit De Bilt werd een imperium opgebouwd dat gespecialiseerd was in merken als Rolls-Royce, Bentley, Maserati, Lamborghini, Jaguar, Lincoln en Mercury. Dat gaat goed, tot Hessing de grote sprong voorwaarts wil maken door van de oude locatie een woonwijk te maken en zelf te verhuizen naar een nieuwe locatie langs de A2. Begin 2012 gaat Hessing op de fles. Evert Louwman bedenkt zich geen moment en koopt de rokende puinhopen. Al na twee weken heropent de markantste showroom van het land. Onder de naam Louwman Exclusive laat hij het bedrijf uitgroeien tot de parel in zijn kroon. De glazen showroom langs de A2 is zo’n aandachtstrekker dat er de eerste jaren regelmatig files ontstaan.
Vol
‘We zijn hier niet de afdeling nieuw van het Louwman Museum,’ vertelt directeur Arjen van Beek. ‘Natuurlijk zijn mensen hier altijd welkomom te kijken, maar dat heeft wel zo zijn grenzen.