Doen: fiets eens van noord naar zuid in Vietnam

Vietnam is fantastisch om doorheen te fietsen, je komt er op de mooiste plekken. Fiets van Hue naar Nha Trang, rijd door de Mekongdelta of maak de klim het hoogland in.

vietnam fietstocht op reis

Vietnam lijkt bijna voor de fiets te zijn gemaakt. Zoek een willekeurige foto van het land en er staat wel een fiets op. Het is dan ook niet vreemd dat het een van de populairste fietsbestemmingen ter wereld aan het worden is.

@backlink(210087)

Het sliertige land is 1600 km lang maar op sommige stukken slechts 50 km breed, dus het spreekt voor zich dat de meeste fietsreizen van noord naar zuid (of andersom) lopen. Als je niet van heuvels houdt kun je door de Mekongdelta fietsen. In deze rijstkom van Zuid-Vietnam zie je evenveel water als land - het stikt er van de bruggen.

Misschien is Centraal-Vietnam nog wel de beste plek om te fietsen. Tussen de eeuwenoude koninklijke hoofdstad Hue en de moderne strandbestemming Nha Trang hebben fietsers de optie om zichzelf uit te dagen met een route door de bergen, of voor idylle te kiezen langs zee en strand.

Ga op ontdekking langs de kust rond Danang, bezoek de romantische stadjes Hoi An en My Son of trek de hoogte in bij Buon Ma Thuot en Dalat. In dit schitterende hoogland liggen tussen de uitgestrekte bossen talloze koffieplantages - Vietnam is een van de grootste koffieproducenten ter wereld. Als je hier in november fietst moet je waarschijnlijk de weg delen met drogende bonen.

Op het eerste gezicht kan het verkeer van Vietnam vrij afschrikwekkend lijken voor een fietser. Het stroomt in typische Aziatische verwarring en drukte, maar na enkele uren op de pedalen merk je vanzelf dat alles niet is zoals het lijkt. Er zit orde in de chaos, ook de fiets krijgt ruimte op de weg - dat moet ook wel, in een land dat zo innig met de fiets verbonden is.

Via Lonely Planet