Verloren steden: de plekken waar jij Indiana Jones kan zijn

Het ontdekken van een verloren stad was lange tijd alleen mogelijk voor Indiana Jones-types met kapmessen. Tegenwoordig kan ook jij overal heen.

verloren steden traveltips

Een van de bijzonderste ontdekkingen van de afgelopen tijd ligt al eeuwen goed weggestopt in het bijna ondoordringbare regenwoud La Moskitia, in Honduras. De Spaanse overheersers hebben deze mythische Ciudad Blanca (Witte Stad), noch haar goud, ooit gevonden. Maar op satellietbeelden zijn duidelijk piramides en pleinen te zien, bedekt onder een laag grond, die ooit zijn gebouwd door een pre-Columbiaanse cultuur die sindsdien van de aardbodem is weggevaagd. Een team van archeologen heeft deze plek ontdekt aan de hand van een techniek genaamd lidar, waarbij lasers de grond aftasten en aan de hand van 3D-beelden zichtbaar maken of er kenmerken zijn van menselijke bewoning.

Bestel de laatste editie

@backlink(210087)

In Cambodja is ook gebruik gemaakt van lidar, om zo het kolossale 9de-eeuwse Mahendraparvata uit het Khmer-rijk in beeld te krijgen- een rijk dat 350 jaar ouder is dan Angkor Wat. Het gebied bestaat uit dichte bebouwing met gigantische tempels (nu vooral een stapel stenen) en is met een complex wegenweb verbonden met Angkor-dorpen van meer dan 100 kilometer verderop.

Niet alle verborgen steden bevinden zich bovengronds. Heracleion stond bekend als de belangrijkste haven van Egypte, tot het zo’n 1200 jaar geleden wegzakte in de Middellandse Zee en volledig verdween. Door puur toeval is het in 2000 herontdekt. Naast de gigantische beelden zijn ook de sierraden en munten die verspreid lagen op de bodem van de zee, boven water gehaald.

Ondanks dat veel verloren steden niet toegankelijk zijn voor reizigers, zijn er wel een paar open voor publiek, zodat je je een echte Indiana Jones waant.

Ciudad Perdida, Colombia

De weg naar Ciudad Perdida (‘verloren stad’ in het Spaans) is een avontuur op zich! Om er te komen doorkruis je het dampende regenwoud van het gebergte Sierra Nevada de Santa Marta, klauter je steile hellingen op, langs glibberige paadjes en dwars door rivieren. Ciudad Perdida is tussen 500 en 700 n.Chr. gebouwd door Tairona, een Colombiaanse indianenstam. Tijdens de Spaanse verovering hebben zij het in de jungle achter zich gelaten. Schatzoekers hebben het begin jaren 70 herontdekt en namen alles wat ze konden dragen met zich mee. Toch blijft deze citadel bijzonder indrukwekkend.

Hoe kom je er: het is een zesdaagse tocht door de jungle, heen en terug, met gids.

Waarom bijzonder? De ruïnes zijn adembenemend, maar je zult de reis alleen al nooit vergeten.

Indiana-Jonesscore: 9/10

Calakmul, Mexico

Tijdens een bezoek aan Calakmul hoor je waarschijnlijk meer geklets van aapjes dan van je reisgenoten. Deze duizelingwekkend piramides zijn de hoogste van Mexico, verstopt in de jungle van Campeche en sommige nog volledig bedekt door begroeiing. Deze Mayastad was een van de welvarendste, met de rivaliserende stad Tikal aan de andere kant van de grens met Guatemala. Op dit moment zijn archeologen bezig met het herstellen en onderhouden van prachtig gekleurde muurschilderingen die het dagelijks leven van de Maya’s weergeven. Deze bleven eeuwenlang verborgen onder de piramides.

Hoe kom je er: het is bijna vijf uur rijden vanaf de koloniale stad Campeche.

Waarom bijzonder? Het is een van de grootste Mayasteden ooit ontdekt.

Indiana-Jonesscore: 7/10

Choquequirao, Peru

Machu Picchu wordt gezien als dé trekpleister (met zo’n 2500 bezoekers per dag), maar slechts 44 kilometer verderop ligt Choquequirao – wat zoiets als “wieg van goud” betekent in Quechua. Deze plek is minstens zo sfeervol en in ieder geval een stuk rustiger. Topa Inca Yupanqui, zoon van Pachacuti, die het Incarijk enorm uitbreidde, heeft ergens in de 15de eeuw het dorp op de bergtop gebouwd. Hij zou de plek gebruiken voor ceremonies en als toevluchtsoord voor koninklijke Inca’s. Als je er meer tijd voor uittrekt, kun je de trip combineren met een bezoekje aan nog meer afgelegen plekken. Denk dan aan bijvoorbeeld Hurincancha, Capullyoc en Casa de Cascada.

Hoe kom je er: het is een tocht van twee dagen vanuit de stad Cachora en vier uur rijden vanuit Cuzco.

Waarom bijzonder? Choquequirao is nu nog goed verstopt, dat gaat waarschijnlijk veranderen: er zijn plannen voor een luchttram.

Indiana-Jonesscore: 8/10

Lees over alle locaties op LonelyPlanet.nl