Porsche: De P van Perfectie

De perfecte Porsche is voor iedereen een andere, maar er is maar één geruststelling: een foute keus bestaat niet.

Porsche: De P van Perfectie

Het meest succesvolle sportwagenmerk ter wereld bestaat zeventig jaar. Dat feestje vierden we graag mee, dus we bezochten een paar plekken waar Porsche stilstond bij deze verjaardag. En we reden met vier van de meest bijzondere Porsches van de laatste jaren – inclusief de 911 GT2 RS, de snelste Porsche van dit moment.

Het is anderhalve week voor de legendarische 24 uur van Le Mans als Rob Hoogvliet ons belt. Of we zin hebben om met hem en zijn bedrijf GT Rally mee te gaan naar de race. O ja, en tweevoudig winnaar Gijs van Lennep gaat ook mee. Porsche doet dit jaar weliswaar niet meer mee met de 919, de speciale Le Mans-auto van het merk die vorig jaar nog won, maar er staan niet minder dan tien 911’s aan de start.

Hoe je het ook wendt of keert, Porsche is nog steeds het succesvolle merk ooit op Le Mans. “De eerste keer dat ik won was het mooist,” vertelt Gijs van Lennep terwijl we op het terras van het Porsche Experience Center een glas champagne wegtikken. “Niet alleen omdat het de eerste keer was, maar ook omdat we er toen voor moesten vechten. De tweede keer reed ik met Jacky Ickx, toen wonnen we met overmacht. Kat in het bakkie.”

Die eerste keer reed hij samen met Helmut Marko, de huidige teambaas van Max Verstappen, bovendien een recordafstand van 5.335 kilometer – een record dat bijna veertig jaar standhield. Voor champagne is het altijd tijd, dus het is niet gek dat Porsche dat schenkt tegen het einde van de 24-uursrace. Dat We Are The Champions wordt gedraaid is wel wat overdreven. Porsche wist namelijk vanaf het begin dat het dit jaar niet zou winnen, want de winnaar komt altijd uit de snelste klasse: LMP1. En daarin doet Porsche niet meer mee. Het merk wint dus alleen een klasse. Van Lennep: ‘Ook een mooie prestatie, maar dan moet je dus nooit zeggen dat je Le Mans gewonnen hebt.’ Maar als hij zoiets zegt, is dat maar een kleine kanttekening, want Porsche is voor hem het merk waarmee hij al zijn successen bereikt heeft.

Benieuwd welke successen dat waren? Kijk dan in Playboy van deze maand, of op Blendle.