Dit zijn de beste 10 steden voor een stedentrip

Zin in een stedentrip? Dit zijn dan de beste 10 steden om naartoe te gaan, volgens Lonely Planet. Geloof ons: hier wil je allemaal naartoe.

Dit zijn de beste 10 steden voor een stedentrip

1. Kopenhagen

De hippe hoofdstad van Denemarken is niet te stoppen. Het heerlijke eten, de unieke gebouwen en de aparte cultuur. Kopenhagen is hipper dan hip. En je kunt ook nog eens alles fietsen. Is dat niet even mooi? In de zomer kun je ook heerlijk zwemmen in de haven. Kopenhagen is namelijk een van de schoonste steden ter wereld. Enthousiast geworden? Kopenhagen ligt maar op anderhalf uur vliegen. Scheelt weer.

2. Shenzhen

Shenzhen, China. Wordt ook wel de Chinese 'Silicon Valley' genoemd. Vroeger stond de stad bekend als een goedkoper uitgaansalternatief voor Hongkong, maar nu heeft Shenzhen veel indiemuziek, coole cafés, een kleine stoet ambachtelijke brouwers en een hele nieuwe kunstwijk, opgerezen uit de overblijfselen van voormalige pakhuizen. Shenzhen is in krap 30 jaar van een klein stadje uitgegroeid tot een megastad met 12 miljoen inwoners. 

3. Novi Sad

Novi Stad, Servië. Geniet hier van de prachtige stranden of de meest mooie gebouwen die je waarschijnlijk ooit hebt gezien. De tweede hoofdstad van Servië is tegelijkertijd elegant en ontspannen. Ontspanning toch niets voor jou? Novi Sad is namelijk de thuishaven van Exit Festival. Één van de dikste festivals van Europa. En deze wil je echt niet missen, plak daarom je stedentrip in de buurt van het festival.

4. Miami

Miami, Verenigde Staten. In Miami kun je uitgaan, winkelen en genieten van de vele supercars die langs het strand van Miami Beach racen. Ideaal, als jij in je zwembroek ligt bij de kleuren omdat je bij moest komen van je avondje stappen. Maar ook de stad zelf is onwijs mooi, de afgelopen jaren innoveert de stad op het gebied van stadsplanning. 

5. Kathmandu

Na de aardbeving van 2015, was Nepal een kapotte stad van rouw. Hier lijkt gelukkig een einde aangekomen. Nepal verandert langzamerhand in een opkomende stad.Oude plekken worden in oude glorie hersteld. En hoe. Oordeel zelf maar en breng een bezoekje aan Kathmandu, Nepal.

6. Mexico-Stad

Mexico-Stad vind je – heel verassend- in Mexico. Al ruim honderd jaarloopt deze stad voorop op het gebied van architectuur, kathedralen, musea en kleurrijke straten. De complexe geschiedenis is zichtbaar in de kunst, architectuur en keuken van de stad. Daarom werd in 2018 Mexico-Stad benoemd tot de World Design Capital.

7. Dakar

Een stedentrip in Afrika is waarschijnlijk niet het eerste wat in je op zou komen. Maar Dakar is een van de meest dynamische steden van Afrika en biedt een duizelingwekkende mix van zonnige stranden, kleurrijke markten en nachtclubs met levendige mbalax-muziek waar hip geklede feestgangers ’s morgens vroeg de deur uit rollen, als de eerste oproep tot het gebed over de daken klinkt. Naast de inwoners is het landschap de grootste schat van Dakar. Eilanden met palmbomen liggen binnen handbereik van het centrum en net ten zuiden van de stad vind je prachtige stranden. 

8. Seattle

De stad Seattle vind je in Washington, VS. Als je liefhebber bent van speciaal bier, is dit de stad voor jou. Verder kun je uren struinen door de stad en genieten van de cultuur. En je kunt ook eindelijk een bezoekje brengen aan de Space Needle, die net na 50 jaar renovatie klaar is om bezocht te worden.

9. Zadar

Terug naar Europa. Zadar vind je in Kroatië.  Wandel door het doolhof van marmeren straten in het oude centrum en ontdek coole bars, ontspannen cafés, oude Romeinse ruïnes, innovatieve musea en rustieke eethuisjes. Genoeg dingen te doen dus. Maar waar Zadar echt om bekendstaat? De zonsondergang. Nou, kun je die even romantisch gaan kijken. 

10. Meknès

De beruchte, oorlogszuchtige sultan die in 1672 van Meknès de hoofdstad van Marokko maakte, zou zich in zijn graf omdraaien als hij wist hoe weinig toeristen de stad nu trekt. De stad heeft een rijke geschiedenis, enorm gave stadspoort, geweldige kleurrijke markten en een enorm interessante Marokkaanse cultuur. De bouwwerken in de stad zijn erg indrukwekkend en worden gekenmerkt door hun Moorse stijl met een vleugje Spaanse invloed. Tevens staat de toegangspoort van Merkens op het Werelderfgoed van Marokko, de Romeinse ruïnes van Volubilis. Kun je die ook weer afstrepen van je lijstje.