De 'seks-recessie': zo kom je eruit

De helft van de Nederlandse stellen heeft na 10 jaar 'langere' periodes geen seks. Maar hoe komt dat? En is het erg?

Na 10 jaar hebben we veel minder seks

Seksonderzoek

Psychologie Magazine bracht vandaag de resultaten van hun Seksonderzoek naar buiten. En één ding was bij vrijwel alle 1300 respondenten hetzelfde: hoe langer onze relatie is, hoe minder seks we hebben.

Wittebroodsweken

Iedereen die in een lange relatie zit kan zich de beginperiode nog wel herinneren. Die 'wittebroodsweken' (of maanden) dat je elkaar het liefst de hele dag de kleren van het lijf scheurde. Maar nadat die eerste verliefdheid eraf is, verdwijnt ook de zin om elkaar om de haverklap te bespringen. En dat is normaal. 

Periodes geen seks

In het eerste jaar van een relatie heeft 70% van de stellen wekelijks seks. Na 10 jaar is dit nog maar 17%. Maar wat opvallender is: meer dan de helft van de stellen die 10 jaar bij elkaar zijn geeft aan wel eens drie maanden of langer geen seks te hebben.

Laat dat even op je inwerken: meer dan de helft. Langer dan drie maanden. Conclusie: dat is dus eigenlijk vrij normaal. Of in ieder geval 'veelvoorkomend'. Maar de vraag is: hoe komt dat nou eigenlijk? En belangrijker: wat nou als we 'het' bijna niet meer doen, maar wél vaker zouden willen?

Drie grote redenen

Te druk of te moe

We hebben een drukke baan, boodschappen moeten worden gedaan, de kids naar bed, we willen sporten, het huis moet aan kant en áls we dan een keer tijd over hebben.. kijken we Netflix. We zijn moe en druk en willen we maar één ding: slaap! Geen stomende sessie tussen de lakens. 

Je bent meer ‘vrienden’

Binnen een lange relatie is het vrij normaal dat je op een gegeven moment 'maatjes' wordt. En dat is belangrijk, want puur en alleen op lichamelijke passie houdt een relatie geen stand. Maar voor seksuele spanning is het funest. Je wil nou eenmaal niet met je beste vriend naar bed. 

De één wil vaker dan de ander

Nadat de eerste verliefdheid eraf is, gaat seksuele behoefte uit elkaar lopen. De één wil het liefste nog steeds twee keer in de week van bil, de ander vindt eens per twee weken wel genoeg. Dat levert af en toe frustraties op. Elke keer afgewezen worden motiveert niet, dus maak je ook geen aanstalten meer. En dan is er ineens een maand voorbij.

De oplossing

Het is dus normaal dat je 'seks-frequentie' minder wordt naarmate de relatie vordert. Dat is niet direct reden voor paniek: je bent zeker niet abnormaal. Maar wat nou als je eigenlijk best vaker zou willen? Hoe voorkom je dat de horizontale tango er totaal bij inschiet? 

Plan het

Ja, romantisch is anders. Even de agenda's bij elkaar om een 'seks-moment' te plannen: dat idee wordt niemand instant warm van. Maar, zo is gebleken, het werkt wél. Want door ons drukke leven 'komen we er vaak gewoon niet aan toe'. Dat voorkom je door het te plannen. En je eraan te houden. En als je dan eenmaal bezig bent komt de lol vanzelf wel, want ja: seks is over het algemeen gewoon best wel leuk. Als het goed is. 

Toon initiatief en interesse

Het idee dat de 'zin in seks' vanzelf wel komt, is een illusie. Ja, in het begin. Daarna moet je moeite doen. Jammer maar helaas. Seks is namelijk (geloof het of niet) geen eerste levensbehoefte, zoals eten of slaap. Je kan dus vrij lang seksloos door het leven gaan, zonder dat je vanuit een bepaalde oerdrift aan stoelpoten begint te knagen. Ga dus niet zitten wachten op 'zin', maar neem initiatief. 

Uit je comfort zone

En dan het belangrijkste punt van allemaal: praat erover. Geen zinnen als 'we hebben te weinig seks en daar baal ik van', want van een klaagzang is nog nooit iemand geil geworden. Nee, geef aan dat je graag weer eens een goed potje zou vrijen, dat je dat zo lekker vindt, dat je haar zo lekker vindt... en vraag vooral eens goed door wat zíj nou echt lekker vindt. Ga het geile gesprek aan. 

En ja, praat daarbij ook over vluggertjes op het aanrecht, uitgebreide orale sessies, simultaan masturberen en eventueel samen porno kijken (als je daar behoefte aan hebt). Nu is praten voor ons manvolk niet echt onze grootste hobby, maar van geile gesprekken komt (als het goed is), geile seks. Dus ja: het is misschien even een drempel, maar zet je eroverheen. Want dan stap je vanuit je comfort zone, regelrecht je bed weer in. 

Knowhow
  • iStock