Peter Faber: 'We zijn net vier kibbelende wijven'

Peter Faber (76) is een van de grootste acteurs van ons land. Playboy spreekt hem over zijn moeilijke jeugd, zijn vijf huwelijken en zijn intense liefdesleven: ‘Als je ouder wordt duurt het langer voor je een orgasme krijgt, maar het vrijen zelf wordt ook orgastisch.’

Peter Faber op Schiphol voor Peter Laat dan Nooit

Samen met Gerard Cox, Willibrord Frequin en Barrie Stevens ben je een maand op reis geweest door Zuid- Amerika voor een nieuw seizoen Beter Laat Dan Nooit. Wat was voor jou het meest memorabele moment van die trip?

Alles aan deze reis was fantastisch: de uitbundige ontvangst in Suriname, het slenteren over de marmeren stenen in Cuba, de fantastische dagen in Mexico en het carnaval in Brazilië. Ik ben net een kleuter die op schoolreisje gaat: ik geniet zelfs van de uren op Schiphol. 

Het eerste seizoen werd gepresenteerd door Olcay Gulsen, het tweede seizoen door Katja Schuurman. Hoe was het om nu met haar op pad te gaan?

Katja is zo’n uniek, energiek, origineel, oprecht en talentvol mens – daar kun je de wereld wel mee rond. Wij zijn vier enorme ego’s die allemaal het hoogste woord willen hebben, eigenlijk net vier kibbelende oude wijven, maar zij zorgt ervoor dat we in evenwicht blijven.

Jullie zijn eigenlijk vier kwajongens. Wat gebeurt er als de camera’s niet meer draaien? Drank en vrouwen?

Ha! Je hebt gelijk als je zegt dat we eigenlijk nog kwajongens zijn. Het lijf wordt ouder, maar het jongetje daarin blijft tijdloos. Ik was gestopt met drinken, maar dat heb ik niet volgehouden. Gerard en Willibrord lusten hem wel dus ik ben gezellig mee gaan drinken. En wat betreft de vrouwen… We praten er veel over. In de verhalen is de een nog potenter dan de ander. We hebben ook ontzettend genoten van de Braziliaanse vrouwen, hoe ze dansen met die prachtige billen, maar dat is leuke als je allemaal ruim 70-plus bent: het heeft een soort kinderlijke onschuld. Niemand haalt het in zijn hoofd om zo’n vrouw te versieren.

Was je vroeger een losbol?

Tussen mijn huwelijken door, in de tijd dat ik soloprogramma’s in het theater deed, had ik in ieder stadje een ander schatje. Nu denk ik weleens: hoe deed ik dat toch? Je zei niet: ‘Kom, we gaan neuken.’ Je had oogcontact, maakte een praatje, ging mee naar huis en dan vrijen. Dat ging heel natuurlijk, maar het is moeilijk om uit te leggen hoe je dat nu deed.

Je bent inmiddels acht jaar getrouwd met Rosanna. Zij woont in Londen. Bezoek je haar vaak?

Never. Ik ben er een keer geweest, maar dat was een heel gedoe, dus zij komt altijd hier. Mijn levensstijl zorgt ervoor dat ik nooit een weekend weg kan. Ik heb mijn zoon of mijn dochter bij me of ik ben aan het werk. Daarom neemt mijn vrouw eens in de twee of drie maanden een week of anderhalve week vrij en dan komt ze hiernaartoe. Dan is het honeymoon.

Mis je haar niet na een aantal weken?

Nee. Ik heb het heerlijk als ik alleen ben, zij heeft het heerlijk als ze alleen is en we hebben het ook heerlijk als we bij elkaar zijn. Ons liefdesleven is heel uitbundig en heel intens. Als je ouder wordt duurt het langer voor je een orgasme krijgt, maar het vrijen zelf wordt daardoor ook bijna orgastisch. Elke aanraking geeft een tinteling. We zijn allebei verbaasd dat we elkaar zo weinig zien en toch zo’n heerlijk seksleven hebben.

De rest van het interview (waarin Peter onder andere verteld over zijn bijna-dood-ervaring) lees je in de nieuwe Playboy die nú in de winkels ligt. Of hier via Blendle.

Interviews
  • Leo Vogelzang / Hollandse Hoogte