Ik ben bang dat ik een SOA heb, wat nu?

SOA’s komen in Nederland vaak voor. Ieder jaar worden er wel zo’n 100.000 nieuwe soa-infecties geconstateerd. Vaak gaat het om herpes, chlamydia of gonorroe. Veel mensen schamen zich als je weten dat ze een SOA hebben opgelopen. Toch is het goed om te weten dat het geen ramp is om een SOA te krijgen en dat je niet de enige bent. Wat kun je doen als je denkt dat je een SOA hebt?

Ik ben bang dat ik een SOA heb, wat nu?

Wat is een SOA eigenlijk?

Een SOA is een infectie die seksueel wordt overgedragen. Dat betekent dat je de ziekte krijgt door het hebben van seks met iemand die besmet is. Je kunt de ziekte ook weer doorgeven aan iemand anders. Je kunt een SOA oplopen als je onveilige seks hebt, dus zonder condoom. Je kunt een SOA hebben zonder dat je zelf klachten hebt. Je merkt er dan niets van. Een SOA gaat helaas niet vanzelf over, maar zijn wel goed te behandelen. Het is belangrijk dat je op tijd behandeld wordt als je een SOA hebt, want sommige SOA’s kunnen onvruchtbaarheid veroorzaken.

Welke SOA’s zijn er?

De meest voorkomende SOA’s zijn chlamydia, gonorroe, schaamluis, herpes en genitale wratten. Syfilis komt wat minder vaak voor. Van sommige SOA’s voel je niks, andere geven specifieke klachten. Zo kan het zijn dat je last hebt van wratjes rond je geslachtsdelen en anus of dat je jeuk rond je vagina of penis hebt. Van sommige SOA’s kun je ook koorts krijgen en je behoorlijk ziek voelen. Ook vaginaal bloedverlies na de seks kan voorkomen. Pijn in de onderbuik is ook een klacht die veel voorkomt bij een SOA. Heb je een van deze klachten dan is het zaak om je zo snel mogelijk te laten testen. Ook als je onveilige seks hebt gehad is het belangrijk om je te laten testen omdat niet iedere SOA klachten oplevert. Liever neem je dus het zekere voor het onzekere.

Doe een SOA-thuistest

Als je seks hebt gehad en je bent bang voor een SOA, dan kun je je bezorgdheid makkelijk wegnemen door een SOA-thuistest te doen. Het kan zijn dat je liever niet naar de dokter gaat of dat de GGD niet op korte termijn plaats voor je heeft. Een SOA test kopen is makkelijk. Een uitgebreide gecertificeerde laboratorium test kun je het beste online bestellen. Zelftesten die je bij de drogisterij kunt kopen zijn onbetrouwbaar. Met een labaratoriumtest kun je jezelf testen op een besmetting met HIV, Chlamidya, gonorroe en syffilis. De test voor mannen bestaat uit een vingerprik en een urinetest. Vrouwen maken een vaginaal uitstrijkje en een vingerprik. De test gaat vervolgens naar het labarotorium en in een online omgeving krijg je vervolgens de uitslag. Is de test positief, dan is het belangrijk dat je naar de dokter gaat voor een behandeling en dat je bedpartners waarschuwt.

Ga naar de huisarts

Ook via de huisarts kun je een SOA-test doen. Bij een SOA-test via de huisarts worden de kosten voor het bezoek vergoedt vanuit je basisverzekering. Je hoeft geen extra kosten te betalen. De kosten voor de test gaan van je eigen risico af. Als je eigen risico op is dan worden de kosten vergoed door de zorgverzekering. Zodra je bij de huisarts bent, neemt deze een SOA-test bij je af. Zodra de uitslag bekend is zal de huisarts je bellen en je de uitslag vertellen. Ben je positief? Dan krijg je medicatie voorgeschreven. Het is belangrijk dat je deze zo snel mogelijk neemt.

Testen via de GGD

Ook bij de GGD kun je een SOA-test doen. Hiervoor maak je telefonisch of online een afspraak. Aangekomen bij de GGD heb je eerst een gesprek met de verpleegkundige die zich een duidelijk beeld probeert te vormen over de situatie. Daarna wordt besloten op welke SOA’s er getest gaat worden. Als vrouw maak je zelf een uitstrijkje van de vagina. Het uitstrijkje wordt vervolgens getest op chlamydia, gonorroe en trichomonas. Mannen plassen in een potje, waarna de inhoud wordt getest op chlamydia, gonorroe en trichomonas. Soms wordt er ook bloed afgenomen om te testen op syfilis, HIV en hepatitis B.

Schaamte

Veel mensen schamen zich als ze erachter zijn gekomen dat ze een SOA hebben. Toch hoeft dit niet. Er zijn heel veel mensen die een SOA oplopen en je bent niet de enige. Het is belangrijk dat je je bedpartners informeert als je weet dat je een SOA hebt. Dit kan erg moeilijk zijn om dit gesprek te voeren. Toch moet je dit zo snel mogelijk doen.

Knowhow
  • iStock