Gerard Ekdom: 'Ik blijf dj tot mijn dood'

Hoewel het in de radiowereld nog nooit zo onrustig is geweest als nu, is dat geen reden voor dj Gerard Ekdom (44) om zijn dertigjarig jubileum als dj erdoor te laten verpesten. Muziek is zijn leven, dus hij zal altijd blijven draaien. Het liefst op een landelijke zender, maar anders is in zijn favoriete strandtent in Spanje ook goed.

Gerard Ekdom

Gerard Ekdom wilde als klein ventje al dj worden. Zijn ouders en opa en oma hadden beide hetzelfde driepootkrukje. Zodra kleine Gerard de kans kreeg, legde hij een plaat op een van de krukjes en ging er rondjes omheen rennen. Ondertussen maakte hij met zijn voeten het ritme van een lied dat hij op dat moment in zijn hoofd aan het zingen was. Uren en uren achter elkaar. De familie vond het gedrag van Gerard erg opmerkelijk, maar niet per se verontrustend. Totdat er een tante uit Spanje overkwam, de boel eens aankeek en zei: 'Zeg, is die jongen wel helemaal goed?' En eerlijk is eerlijk: als Gerard dit schouwspel uit zijn jeugd op video's van toen terugziet, dan kan hij niet anders concluderen dan: ja, ergens ben ik licht autistisch.

Autisme

Of de dj ooit getest is op autisme, vertelt Ekdom: "In mijn jeugd was dit nooit erg gebruikelijk, maar mijn ouders hebben wel gedacht dat ik het had." Naar eigen zeggen is het de dj zijn geluk geweest dat hij zijn 'toch wat aparte gedrag' ergens halverwege de rit heeft weten om te zetten in een passie voor radio. "Ik was een jaar of 11 toen ik daar ontzettend intens mee aan de slag ben gegaan. In mijn beleving stapte ik letterlijk achter het mengpaneel waar Jeroen van Inkel, destijds mijn grote idool, achter stond", vervolgt Ekdom. "Ik verzamelde allerlei knipsels over de studio, zodat ik aan de hand van foto's op mijn zoldertje precies kon namaken wat hij deed en hoe hij dat deed. Elke dag na schooltijd was ik daarmee bezig. Ik króóp er echt in."

Muziek is allesbepalend

Inmiddels is Ekdom een van de bekendste radio-dj's in Nederland en is het voor menig mens wel duidelijk dat muziek allesbepalend is voor de dj. Maar, waarom eigenlijk? "Muziek is een soort tijdscapsule", vertelt hij. "Je hebt dat ook met bepaalde geuren, dat je iets ruikt en denkt: hé, dit rook ik daar ook, dat was op die plek." De dj legt uit dat hij diezelfde ervaring heeft met muziek. "Aan de hand van liedjes kan ik niet alleen een tijdsbepaling maken, maar krijg ik soms het hele palet terug van wat ik op dat moment voelde."

"Toen ik laatst I won't let you down van PhD hoorde, was het – bóém – alsof weer achter in de auto van mijn moeder zat, op weg naar de crèche. In mijn lijf voelde ik precies wat ik toen voelde, een soort wanhoop, want ik vond het verschrikkelijk als mijn moeder me alleen liet. Ik was ontzettend bang voor het onbekende – dat is weer dat autistische hé."

Radio is een deel van zijn DNA

Op de vraag of Ekdom op een dag ooit zal denken om iets anders te gaan doen dan muziek, is de dj erg duidelijk. "Ik denk dat ik altijd wel dj zal zijn. Zelfs als ik in mijn favoriete strandtent in Spanje ben, dan ga ik 's avonds draaien. Dat blijft zo tot mijn dood. Het is een deel van mijn DNA."

In de nieuwste Playboy vertelt Gerard Ekdom meer over zijn wijnlijn, z'n dertigjarig-jubileum als radio-dj, z'n overstap naar Radio 10, en hoe hij denkt over de toekomst van de radio. Vanaf vandaag in de winkels.

Interviews
  • Brunopress