Arie Boomsma: 'De helft van de VI-kijkers zijn meelopers'

'Dit is dezelfde groep mensen als die op het schoolplein vroeger stond te kijken als er iemand in elkaar geslagen werd of uitgelachen.'

Boomsma

Arie Boomsma heeft weer een boek geschreven met tips hoe je gezond(er) kunt leven. In Gezonde routines geeft hij vlak voor zijn 50ste verjaardag in 50 stappen aan hoe we in korte tijd veel progressie kunnen boeken. De tv-wereld houdt hem totaal niet meer bezig. Wat wel? Zijn missie om meer mensen gezond te maken: "Hoe meer mensen gezond leven, hoe mooier de samenleving." Voor de nieuwste editie van Playboy zochten wij Arie op – mét een heerlijke gouden taart – om zijn vijftigste verjaardag te vieren. En dat ging natuurlijk gepaard met wat typische uitspraken van de gezondheidsgoeroe.

Arie is de weg kwijt

Een ijsbad in de ochtend, slapen met een afgeplakte smoel en het tien keer pakken en terugzetten van een potje pindakaas in de supermarkt als workout... Veel mensen geloven dat Arie Boomsma de weg kwijt is. Want: wanneer gezondheid een obsessie wordt, is het dan nog wel gezond? Volgens Boomsma gaat het allemaal om het creëren van gezonde routines: "Die mensen die zeggen dat ik de weg kwijt ben zeggen ook: 'ik heb geen tijd om te trainen'. Die tip gaat over het creëren van extra beweging in je dagelijks leven. Er mag een beetje gelachen worden, toch?" Boomsma wordt overspoeld met commentaar maar heeft ook voor alles een onderbouwd weerwoord. Hoe hij dit allemaal weet? "Op mijn werk ben ik omgeven door vakidioten en wetenschappers. Allemaal mensen die in de voorlinies lopen van de wetenschap over gezondheid. Daarnaast lees ik veel, en geniet ik er ontzettend van onderzoeken op te zoeken en uit te pluizen, podcasts te luisteren, lezingen te bezoeken. Er is zoveel kennis en de ontwikkelingen in de wereld van gezondheid gaan zo snel. Ik wil dat allemaal bijhouden en doorgeven."

Meelopers

Als het gaat om commentaar, is er één specifieke talkshow die de pijlen veelal op Arie gericht heeft. Een talkshow waar ongeveer een miljoen mensen trouw naar kijken: Vandaag Inside. Veel wil Arie hier niet over kwijt maar hij kan het natuurlijk niet laten om, op zijn Arie's, een sneer uit te delen: "Dat programma ontstijgt voor mij niet wat er in de roddelbladen wordt geschreven. Het zijn geen mensen die ik ooit om advies zou vragen. Ze zijn op geen enkele wijze een autoriteit op het gebied van sport of gezondheid, waar ik me over uitspreek. Maar ze geven wel een vrijbrief aan hun kijkers om ook iets te vinden. De helft van de mensen die naar dit programma kijkt is dezelfde groep als die op het schoolplein vroeger stond te kijken als er iemand in elkaar geslagen werd of uitgelachen. Meelopers." Maar Boomsma laat zich niet van de wijs brengen. Ook voor deze negatieve feedback heeft hij – natuurlijk – een goeroe-waardig argument klaar: "Op een gegeven moment kom je erachter: er zijn mensen die wat je doet of wie je bent heel leuk vinden en er zijn mensen die dat niet vinden, en dat heeft met mij niks te maken."

Het hele interview lezen? Koop dan de nieuwste Playboy. Arie Boomsma vertelt maar liefst acht pagina's lang over zijn carrière, geeft zijn mening over Matthijs van Nieuwkerk en nog veel meer. De nieuwste Playboy ligt nu in de winkels en is verkrijgbaar via Tijdschrift.land. Tijd om december goed te beginnen!

Interviews
  • Amanda Elise K.