Ginny Ranu Ramkisoen

'Een slaapverwekkend seksleven is een luie keuze' 

'Spijtig, want er zijn weinig dingen beter dan goede seks.'

Ik wil het even hebben over de kwaliteit van het seksleven van mensen die al lang in een monogame relatie zitten. Het zal voor velen herkenbaar zijn: naarmate de jaren verstrijken en het gemak groeit, wordt er aanzienlijk minder vaak en minder goed gewipt. Sommige stellen hebben daar vrede mee, die hoeven niet meer dagelijks, wekelijks of zelfs maandelijks met hun partner van bil. Lepeltje-lepeltje en een zoen op de bol volstaat.

Na een paar jaar staan de kwaliteit en frequentie van de seks in schril contrast met hoe de meeste relaties juist vaak van start gaan; in de datingfase wordt er naar (harte)lust geneukt als konijnen, op elk mogelijk moment en op ieder tijdstip van de dag. Gevingerd worden in een pashokje, doggystyle op een museumtoilet of een werkdag verrot van slaapgebrek starten, omdat er de hele nacht is gesekst? Pas de problème! Het bevredigen van verlangen moet met een offer worden bekocht. Als het even kan in de baas z’n tijd.

Maar dan, na een tijdje, dient het monster met de naam ‘comfort’ zich aan, dat het vuur van menig relatie zachtjes uitblaast. Het gaat geleidelijk, geruisloos en is het begin van het einde: ‘Ben te moe’, ‘Ik heb hoofdpijn’, of ‘vanavond even niet’.

Nog een laatste aflevering Netflix, doemscrollen op de smartphone of acht uur slaap wint het van het bevuilen van het beddengoed. Met geluk wordt er nog een enkele keer per jaar in missionaris geneukt in hetzelfde tempo als dat men de auto heeft volgetankt, of lik je je vrouw klaar terwijl je mondhoek nog onder de chipskruimels zit. Het seksleven wordt langzaam maar zeker slordig, waar het juist meer aandacht verdient. Spijtig, want er zijn weinig dingen beter dan goede seks. Al moet ik bekennen dat een frikandel speciaal op een brakke zaterdag aardig in de buurt komt.

Wat ik wil zeggen: niemand anders dan jij en je partner is verantwoordelijk voor het legen van de zak en de urgentie van genot. Een slaapverwekkend seksleven is een luie keuze. Zonde van de tijd niet besteed. Dus overweeg wat vaker ongemak en duik weer op je vrouw. Verbranden jullie nog eens een calorie, wat weer leuk opweegt tegen de doorligplekken die er van al het niet-neuken zijn ontstaan. In het onderhoud van een goede relatie mag best wel wat energie gestoken worden. Ook na jaar en dag. Dat kost misschien wat moeite, maar niemand groeit van gerief.

Ga eerder naar bed, kom een keer te laat en flikker die telefoon in een hoek voor je hoofd je kussen bereikt. Neuk weer eens op de parkeerplaats van de pomp en kietel de huig van je chick in ’t café. Als de seks weer spannend wordt, is die relatie meteen minder saai. Wel zo fijn wanneer alleen de dood jullie scheidt.

En voor wie toch opziet tegen de moeite: zie seks voortaan als sport. Vooraf heb je niet altijd zin, maar achteraf heb je nooit spijt dat je het hebt gedaan.

Women
  • iStock