Dit is een van de grootste libidokillers

Wist je dat een slechte adem een van de grootste afknappers in bed is? Zo heeft maar liefst zestig procent van de Nederlanders minder zin in seks als de ander een stinkende adem heeft. Daar gaat je passievolle avond...

libidokillers

Ondanks dat een slechte adem een veelvoorkomend probleem is, rust er een enorm taboe op. Want zeggen dat iemand uit zijn of haar mond stinkt: dat doen we niet zo snel. Dus hoe weet je nu of je adem écht slecht ruikt? En wat kun je eraan doen als je (chronisch) last hebt van een stinkende adem?

Slechte adem

Ongeveer vijftien procent van alle Nederlanders heeft altijd een stinkende of geurende adem. Wanneer je altijd last hebt van een slechte mondgeur, noemen we dit halitose.

Veel mensen denken dat een slechte adem ontstaat door problemen met de maag. Dit is bij negentig procent van de mensen niet het geval, omdat er geen open verbinding tussen je maag en je mond is. Een slechte adem komt bijna altijd door de bacteriën die zich in je mond bevinden: anaerobe bacteriën. Dit zijn micro-organismen die afvalstoffen en voedselresten in de mond afbreken. Hierbij komen onaangename gassen vrij waarvan je een slechte adem krijgt.

Wat is de oorzaak van een slechte adem?

Een slechte adem kan gevolgen hebben voor je sociale leven en je zelfvertrouwen. Om een onaangename mondgeur te verhelpen, is het handig om te weten waar de geur vandaan komt.

Een ruwe tong

Een slechte adem komt vaak door een geel, bruin of wit laagje op de tong. Het achterste gedeelte van je tong is een ‘probleemgebied’. Dit deel van je tong heeft ruwe oneffenheden en vrij diepe groeven. Het is een ideale plek voor bacteriën om zich in te nestelen!

Post nasal drip

Het achterste deel van je tong vangt ook neusslijm op. De medische benaming voor slijm en bacterieel afval dat vanuit de neus achterlangs in de keel loopt, is ‘post nasal drip’. Het is voor speeksel bijna onmogelijk om dit gebied – de achterkant van je tong en je keel – te reinigen. Hierdoor blijven bacteriën hangen en dat zorgt voor een slechte en onaangename adem.

Ontstekingen

Ook ontstoken tandvlees zorgt voor een onaangename mondgeur. Een ontsteking van het tandvlees komt meestal door een slechte verzorging van de mond. Hierdoor kunnen voedselresten en bacteriën zich nestelen in ontstoken holtes of tussen de tanden. Je kunt je voorstellen dat dat een nare geur geeft.

Te weinig speeksel

Normaal gesproken zorgt speeksel voor een frisse adem. De taak van speeksel is onder andere om bacteriën op te ruimen en de mond te reinigen. Als er te weinig speeksel aangemaakt wordt, kunnen bacteriën zich ongestoord vermenigvuldigen.

Overige oorzaken

Een slechte adem kan ook het gevolg zijn van een bijholteontsteking, stinkende brokjes in je keelamandelen, het gebruik van medicijnen of van stress.

Hoe kun je een slechte adem verhelpen? 

Ruwe tong

Om bacteriën op de achterkant van je tong te verwijderen, gebruik je de Julibrite Tongue Clean Kit. Deze kit bestaat uit een tongreiniger en een speciale ontsmettende gel. De gel bereikt zelfs op microscopisch niveau de plekjes in het tongweefsel.

Post nasal drip

Je kunt een post nasal drip verhelpen met de TonsilFresh Nasal Sinus Drops. Deze druppels schakelen bacteriën vanuit de neus uit die verantwoordelijk zijn voor een slechte adem door neusslijm.

Te weinig speeksel

De Moist-R is een hydraterende mondspray, speciaal gemaakt voor mensen die regelmatig last hebben van een droge mond, tong en/of keel. Moist-R bevochtigt de mond én helpt de mond meer eigen speeksel aan te maken. Ook zijn er de Moist-R Droge Mond Tabletten (lozenges) Deze tabletten stimuleren het speeksel, waardoor de mond op een natuurlijke manier wordt bevochtigd.

Keelamandelen

Met de TonsilFresh® Cupping Glass kun je je amandelen letterlijk schoonzuigen. TonsilFresh® Cupping Glass bestaan uit een glazen pipet en een oranje zuigbal. Door in deze zuigbal te knijpen, ontstaat er een zuigkracht die ervoor zorgt dat steentjes op de amandelen en andere ziekteverwekkers worden verwijderd.

Een slechte adem neutraliseren

De meeste mondproducten om je adem te neutraliseren irriteren en droge de mondholte uit. Zo ontstaat er op lange termijn een slechte adem of andere orale ongemakken. Kies daarom altijd voor een pH-neutraal en speekselstimulerend merk, zoals RyttPro.

RyttPro heeft een totaalpakket gecreëerd voor mensen met een slechte adem, amandelstenen en witte tongaanslag. Het pakket bestaat uit hoogwaardige mondproducten, zoals mondwater, tandpasta, mondspray en een tongreiniger, die de anaerobe bacteriën neutraliseren.

Entertainment
  • Pixabay (Victoria_Regen)