Jan Boskamp over Feyenoord: 'Die club zit in m’n hart, in m’n DNA'

Johan Boskamp (74) scheerde in januari langs de afgrond van het leven toen hij met ernstige hartklachten op de intensive care belandde, nu is de Rotterdammer weer topfit. Net op tijd om ‘zijn’ Feyenoord weer kampioen te zien worden.

Jan

Feyenoord kan het kampioenschap al ruiken. Voor de club uit Rotterdam is het slechts een kwestie van tijd en ze mogen zichzelf kampioen van Nederland noemen. Is het niet aanstaand weekend tegen Excelsior, dan gebeurt het wellicht een week later in eigen Kuip tegen Go Ahead Eagles.

Feyenoord-fan Jan Boskamp weet in ieder geval al waar hij het grote moment zal gaan vieren. "Ja, wat denk je zelf? Als het even kan in het stadion, natuurlijk. Ja, zelfs als het op verplaatsing gebeurt", zegt hij tegen Playboy.

"Weet je nog die wedstrijd tegen Excelsior in mei 2017? Zaten we in een stampvolle Kuip naar grote schermen te kijken. Iedereen in de stress, de spelers helaas incluis want die gingen eraan met 3 - 0. Het grote voordeel daarvan was dat we een week later op eigen veld kampioen werden. Dus laten we hopen dat het nu ook weer in de Kuip gebeurt. Dan barst er weer een volksfeest los. En dan bedoel ik een echt feest, zonder narigheid. Rotte appels hou je altijd, zoals laatst die mafkees met die aansteker. 99 procent van de supporters zit daar om hun club aan te moedigen, die gaan niet van huis met de gedachte om rotzooi te schoppen. Het is alleen jammer dat alle aandacht naar die gekken gaat."

Feyenoord-DNA

Als Feyenoorder zal Jan zichzelf stiekem ook een beetje kampioen voelen wanneer zijn club de schaal pakt. "Tuurlijk, dat is ook typisch Feyenoord, het is en blijft een volksclub, er zit niets elitairs aan. Die club zit in m’n hart, in m’n DNA, dat verdwijnt nooit. Ik moet Belgen nog weleens uitleggen dat Feyenoord dé club van het land is, niet Ajax."

Volgens Jan is er geen een club in Nederland met zo'n trouwe achterban als Feyenoord. "De steun aan Feyenoord maakt geen onderscheid, het zit in alle geledingen van de bevolking. Toen ze laatst eindelijk weer eens wonnen van Ajax in Amsterdam, werden ze bij thuiskomst opgewacht door een mannetje of vijfduizend. Dan ontstaat er een spontaan volksfeest. Waar maak je dat nou mee? Maar ik leef niet alleen mee met het eerste, ik mag ook graag op Varkenoord komen, waar de jeugd wordt klaargestoomd voor het grote werk. Lekker ouwehoeren met iedereen."

'Ik moet Belgen nog weleens uitleggen dat Feyenoord dé club van het land is, niet Ajax'

Hartproblemen

Boskamp belandde begin dit jaar op de ic vanwege hartproblemen. Dat heeft hem toch wel even doen nadenken over bepaalde zaken. "Ik heb toen wel even gedacht dat ik de Kuip nooit meer terug zou zien. Ik heb in totaal drie weken in het ziekenhuis gelegen, waarvan een deel op de intensive care. Man, man, je had me moeten zien liggen aan al die snoertjes, slangetjes en monitoren, ik leek wel een robot." Gelukkig is Jan er inmiddels weer bovenop gekomen en voelt hij zich beter dan ooit. "En het belangrijkste: ik heb maar één duel van Feyenoord gemist. Nu ben ik volop in training voor de marathon van Rotterdam. Tenminste: als ze nog iemand zoeken om het startschot te lossen."

Wanneer Feyenoord kampioen wordt, volgt er natuurlijk een huldiging op de Coolsingel. Iets wat Jan een paar keer heeft mogen meemaken. "Dat is onvoorstelbaar. We komen nu in de categorie opa vertelt, maar begin jaren zeventig heb ik daar een paar keer gestaan. Bij het winnen van de Wereldcup, toen we landskampioen werden en ook toen we de UEFA Cup pakten. Zo’n deinende, levende massa, één grote mensenzee, zo ver het oog reikt. Dat zijn unieke belevenissen."

Benieuwd naar het hele interview met Jan Boskamp? Je leest erover in de nieuwste Playboy. Vandaag in de winkel.

Interviews
  • Edwin Struis
  • NL Beeld