Gametip: Resident Evil 4 Remake

In Playboy worden verschillende must-have games uitgelicht. Deze maand kijken we naar de Resident Evil 4 remake: een absolute aanrader voor iedere speler die ook maar een beetje affiniteit heeft met verhalende, spannende games.

Resident Evil

We worden de laatste tijd overspoeld door remakes van oudere games, maar naar Resident Evil 4 keken volksstammen reikhalzend uit. Het is dan ook een van de meest geliefde en invloedrijkste games in de geschiedenis van het medium. Met de oorspronkelijke release op de GameCube in 2005 bracht het een revolutie in de Resident Evil-serie en in het horrorgenre als zodanig teweeg. Resident Evil 4 is daarna veelvuldig heruitgebracht op verschillende spelsystemen, maar nu is er een échte remake en die is waanzinnig. De game is helemaal opnieuw opgebouwd met de graphics en technieken van nu.

Gameplay

De speler kruipt (opnieuw) in de huid van Leon S. Kennedy, de hoofdrolspeler uit Resident Evil 2. In de zes jaar na de gebeurtenissen van die game wordt Leon een special agent en krijgt hij de taak om de vermiste dochter van de Amerikaanse president te redden in een Spaans dorpje. Eenmaal aangekomen blijkt dat de lokale bewoning is overgenomen door een gewelddadige sekte en de inwoners hebben het al snel op jou gemunt. Bestond de gameplay van de eerste drie Resident Evildelen vooral uit het ontwijken van zombies om munitie te besparen, Resident Evil 4 is veel meer een actiegame. Je komt al snel je horde doorgedraaide dorpelingen tegen en er is weinig ruimte om ze ongezien te passeren. Gelukkig zijn de wapens en de munitie een stuk minder schaars dan voorheen waardoor je in dit vierde deel de trekker veel vaker mag overhalen dan vroeger. Dit betekent niet dat Resident Evil 4 een soort Uncharted is waarbij je onbezorgd kunt rondrennen terwijl je een kleine genocide pleegt. Het tempo ligt laag, je zal je schoten strategisch moeten plannen, en je hebt constant het gevoel dat je elk moment het onderspit kan delven.

Graphics

Aangedreven door de nieuwste versie van de RE Engine, de engine die Capcom voor al zijn games sinds Resident Evil 7 gebruikt, is Resident Evil 4 een lust voor het oog. Met name de sfeer en het (level)design zijn top. Capcom heeft deze remake wat kleine veranderingen meegegeven. Zo is het nu mogelijk om te kruipen om ongezien rond te sluipen, en kun je nu daadwerkelijk je pistool mikken terwijl je rondloopt. Deze veranderingen zorgen ervoor dat Resident Evil 4 goed aanvoelt, zonder dat het ten koste gaat van de beklemmende gameplay van weleer. Of je nou warme herinneringen aan die originele game hebt, of op deze remake zat te wachten om Resident Evil 4 voor het eerst te spelen: dit is een absolute must-buy voor iedere speler die ook maar een beetje affiniteit heeft met verhalende, spannende games.

Resident Evil 4 is een Action-Adventure game beschikbaar voor PS4/5, Windows, Xbox One en Xbox X/S.

Entertainment
  • Adobe Stock